elismerték tevékenységüket

2018.10.25. 16:00

Ismét eredményesek a Veszprém megyei természetjárók

A Magyar Természetjáró Szövetség ebben az évben is megszervezte, immár harmincadik alkalommal a Természetjárók Napját a Pilisszentkereszt közelében található Dobogókőn. Az ország egész területéről érkeztek ide szervezett természetbarátok, akik itt ünnepelték szakosztályaik legeredményesebb túrázóit.

Jákói Bernadett

Király István a legmagasabb kitüntetést, a Természetjárás Arany fokozatát érdemelte ki

A Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség a tagszervezeteivel közösen szervezett utazást erre a programra. 12 órakor az ünnepség kezdetét hagyományosan az emlékharang gongja jelezte. Papp János „vándorszínész” – aki maga is nagy túrázó – szavai mutatták be az üdvözlőket, valamint a kitüntetetteket.

Király István a legmagasabb kitüntetést, a Természetjárás arany fokozatát érdemelte ki Fotó: Jákói Bernadett

Aranyjelvényes túravezető címet nyert Veszprém megyéből dr. Nagy Roland, a veszprémi Építők TSE elnöke és Garbai Gábor, az ajkai Bánki Donát TE tagja.

Czárán Gyula-emlékérmet kapott hosszú jelzésfestő munkája elismeréseként a Balatonfüredi Természetjáró Egyesületből Kovacsics Sándor.

A Természetjárás Fejlesztéséért bronz fokozatát Balázs Ferenc, a veszprémi Bakony TE elnöke vehette át. Sokrétű munkájával a gyalogos, a kerékpáros és vízi szakág megvalósításában nagy szerepet vállalt. Jelzésfestő tevékenysége is kiemelkedő.

A Természetjárás Fejlesztéséért ezüst fokozatának tulajdonosa Hartig Miklós lett, aki különösen a barlangászat és a teljesítménytúrák megszerettetésével ért el eredményeket az Építők TSE keretei között.

A legmagasabb kitüntetést, a Természetjárás Fejlesztéséért arany fokozatát Király István aranyjelvényes túravezető, a balatonfűzfői Fűzfői AK Természetbarát Szakosztályának egykori vezetője érdemelte ki. Több évtizedes közösségi munkája során a megyei szövetség technikai vezetőjeként bevezette a Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ) által 1988-ban levédetett turistajelzés-szabványt, amely lehetővé tette az egységes jelzésrendszer kialakítását Veszprém megyében. Több évtizedes munkája során magyar és nemzetközi túrákat vezetett és szervezte a vegyipari találkozókat – hangzott el a laudációban.

A hivatalos ünnepség után az eredményes Veszprém megyei természetjárók az MTSZ vendégeként fogadáson vettek részt. A túrázók ez idő alatt bejárták a környéket. A hazafelé úton Pilisszentlélek falu nevezetességeit és az esztergomi bazilikát tekintették meg.

Mit ünneplünk ezen a szeptemberi napon?

130 éve, 1888. szeptember 24-én történelmi kirándulás történt a Pilisszentkereszt közelében lévő Klastrom-kúthoz. Dr. Téry Ödön és dr. Thirring Gusztáv itt határozták el, hogy meg kell szervezni a főváros környékének turistaéletét. Ez az esemény indította el a Pilisben a természetjáró életet az 1867-es ótátrafüredi megalakulás után.

Dobogókő téli-nyári kiránduló- és síközpont, klimatikus gyógyüdülőhely és zarándokhely, ahol számtalan meditációra alkalmas hely található. Dobogókő kilátóiból pedig az ország egyik legszebb panorámájában, a Dunakanyarban gyönyörködhet a kiránduló. Az 1898-ban felépített turistaházban ma a természetjárás múzeuma található.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában