vörösbor

2018.11.04. 07:00

Mértékkel egészségünkre válik

Ha bővebben szót ejtünk az istenek nektárjaként is aposztrofált nedűről, a vörösborról, akkor lényeges kiemelnünk az egészségi állapotunkra gyakorolt jótékony hatását.

Borsos Renáta

Kis mennyiségű vörösbor rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezetünkre Fotó: Borsos Renáta

Természetesen a minőségi és kulturált borfogyasztás példájára kell gondolnunk. A Balaton-felvidéken élők szerencsés helyzetben vannak a mára már gombamód elszaporodott kis pincészetek miatt, hiszen a tanúhegyek ölelésében a vulkanikus talaj kitűnően alkalmas a főleg ásványias jegyeket magukon hordozó borok termelésére. Ezeken a területeken főként fehérborral találkozhat a fogyasztó, de már egyre több szőlőültetvény van, ahová kék szőlőt telepítettek. A termőhely adta lehetőségek okán remek vörösborokkal is elkápráztatják vásárlóikat a helyi borászatok.

Míg nyáron inkább a könnyed, friss fehérborokat részesítettük előnyben, addig a hideg időben szervezetünk a testesebb vörösbort igényli. Télen fogyasztott úgynevezett fűtő ételeink mellé inkább egy pohár minőségi vörösbor illik. Kutatási adatok igazolják, hogy a bordó színű nedű gazdag polifenolokban, amely vegyületek megakadályozzák a rosszindulatú koleszterin, azaz az LDL-koleszterin oxidációját az erekben.

Kis mennyiségű vörösbor rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezetünkre Fotó: Borsos Renáta

Ezek a borban lévő fenolok segítenek védelmet nyújtani a vér elzsírosodásával szemben úgy, hogy serkentik a hasznos, azaz a HDL-koleszterin elszaporodását a vérben. Kísérletekkel is igazolták azt a tényt, hogy a vörösbor mértékletes fogyasztása segíti folyékonyabbá tenni a vért, azaz gátolja a vérrögök kialakulását. A leghatásosabb polifenol egy rezveratrol nevű anyag, amelyhez főként akkor juttathatjuk szervezetünket, ha például egy cabernet sauvignon vagy egy pinot noir fajtájú kék szőlőből készült bársonyos vörösborból fogyasztunk mértékletesen, azonban rendszeresen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában