Az EKF hatalmas lehetőség és komoly kihívás

2019.02.22. 07:00

Látványos standdal tért vissza Veszprém a kiállításra

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím elnyerése alkalmából Veszprém több év után visszatért az Utazás kiállításra: a Veszprém–Balaton EKF 2023 jegyében több mint 50 négyzetméteres saját standon mutatja be a megyeszékhely, a Balaton és a Bakony látnivalóit.

Osváth Sarolta/MTI

A csütörtökön megnyílt legnagyobb hazai turisztikai seregszemlén összesen 30 ország 300 kiállítója sorakoztatja fel újdonságait február 21–24. között a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A kiállítást idén a Budapest Boat Show-val együtt rendezik meg. Az A pavilon „főutcáján” már a nyitás előtti percekben alig lehetett az EKF arculati elemeivel berendezett veszprémi standot megközelíteni. Az ilyenkor még főként szakmai érdeklődőket ugyancsak vonzották a látnivalók, a három kivetítőn futó képek, köztük egy kifejezetten erre a négy napra készült, kulturális turizmusról szól film, valamint – Facebook-kommentekkel gazdagítva – Veszprém, a Bakony és a Balaton térségének nevezetességekben, látnivalókban gazdag képei.

A standon az érdeklődők VR-szemüvegek segítségével részesei lehetnek például a Veszprémi Utcazene-fesztiválnak, a gyerekeknek pedig babasarkot rendeztek be, ahol EKF-es kifestőkkel, színezőkkel, játszva ismerkedhetnek meg az ikonikus veszprémi épületekkel.

Mint Bérczi Beátától, a Veszprém Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a kiállításon való részvétel középpontjába a városlátogatást helyezték, a nyitásra éppen elkészült a 2019-es rendezvénynaptár és egy szórólap is, a veszprémi kiemelt fesztiválok és a garantált városi séták időpontjával.

Budapest, 2019. február 21.
Az elsõ nyaralóhajó az Utazás 2019 kiállításon, a Hungexpón 2019. február 21-én. A Nicols Estivale Octo típusú nyaralóhajó 8-10 személy szállítására és egyben szállására alkalmas. A gyártó idén még további 9, 2020 májusáig összesen 20 hajót szállít le a Tisza-tó, Felsõ-Tisza vidékére, ami várhatóan felpezsdíti a régió idegenforgalmát.
MTI/Bruzák Noémi

A standra látogatók betekinthetnek a győztes EKF-pályázat részleteibe is, amelynek az a célja, hogy a helyiek éppen úgy élvezői legyenek a pezsgő veszprémi kulturális életnek, mint a turisták. Ezenkívül azt is szeretnék a pályázat megvalósításával elősegíteni, hogy a turisztikai idény ne a balatoni nyári szezontól függ- jön, hanem egész évben tartson. Az EKF 2023 óriási kihívás mindannyiunk számára – hangsúlyozta Bérczi Beáta –, az Utazás kiállítás pedig jó lehetőség arra, hogy az ide érkező, várhatóan több mint 30 ezer látogató tudomást szerezzen a törekvéseinkről. A terveinket turisztikai partnereinkkel is megosztjuk, számítunk a segítő együttműködésükre. A kiállítás szakmai napjain folyamatosan tárgyalásokat, megbeszéléseket folytatunk, minden fontos partnerünket idevárjuk – tette hozzá.

Az Utazás kiállításon az idén 30 ország desztinációi mutatkoznak be az aktív kikapcsolódás és a kalandok jegyében. Érdemes a standokon körülnézni, garantáltan a bőség zavarával szembesülünk. Különösen érdekes a díszvendég, Algéria bemutatója, a sokszínű ország 1400 kilométeres tengerpartja, római kori emlékei, sivatagi túrái és csaknem négyezer méteres hegyei ugyancsak vonzó célpontok. A magyar díszvendég, Bács-Kiskun megye és Kecskemét rendkívül változatos és gazdag turisztikai kínálatot vonultatott fel: sok-sok kulturális esemény, népi hagyományok, fürdőélmények, természeti ritkaságok és gasztronómiai kihívások várják a turistákat.

A kiállítás kulturális dísz- vendége a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram: a 39 műemléket, 20 kastélyt és 19 várat magában foglaló projekt az Utazás kiállításon ízelítőt ad egy-egy helyszín hangulatából. Budapest, a kiállítás házigazdája az Európa Sportfővárosa cím apropóján mutatkozik be, 400 négyzetméteren.

A számos program közül kiemelkedik az Aktív sziget, amelyen a látogatók virtuális segítséggel járhatják be az ország legszebb tájait. Az új virtuális tartalmak között találunk szabadulószobát, biciklitúrát és katonai sátorkalandot is. A Blogger Corneren pedig a legismertebb utazó bloggerekkel találkozhatnak az érdeklődők. A kiállításhoz csatlakozott a Járatlan Utakon Fesztivál, amely Magyarország legnagyobb, független és extrém utazókat megszólító rendezvénye.

A kiállítás megnyitóján Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója a digitális technológiai forradalom mindet felforgató hatásáról beszélt, amely a turizmusban is érvényesül. A kiállítás tükrözi mindezt, a gyors változáshoz alkalmazkodni kell, csak az marad fenn, aki erre képes – hangsúlyozta.

Az Utazás kiállításon mutatták be a nagyközönségnek a nyaralóhajózási programban vásárolt húsz hajó egyikét, a Nicols Estivale Octo típusút. Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos csütörtökön a sajtótájékoztatón kiemelte, a közbeszerzésen nyertes francia Nicols cég az idén május végéig ezen kívül további kilenc, majd 2020-ban újabb tíz járművet szállít le. Révész Máriusz hangsúlyozta, hogy a gyártó a közbeszerzési eljárás eredményeként a listaárnál olcsóbban és magasabb felszereltséggel szállítja a hajókat.

A kormánybiztos kiemelte, hogy az idén kísérleti jelleggel tíz hajóval elindul a nyaralóhajózás a Tisza-tavon és a Felső-Tisza vidékén, ami a térség településeinek új turisztikai lehetőséget is jelent. A kikötőfejlesztés csúszása miatt pedig ideiglenes megoldásokat biztosítanak – tette hozzá.

A hajókat szállító francia cég biztosítja azt is, hogy a magyar nyaralóhajózási útvonalak bekerüljenek a 14 európai országot tartalmazó Nicols-katalógusba, így a magyar turisztikai lehetőségek iránt jelentős külföldi érdeklődés várható.

Ezek is érdekelhetik