Disznótor a hagyományok jegyében

2019.02.15. 16:00

Negyedszer rendeznek böllérfesztivált Nemesgörzsönyben

Negyedik alkalommal rendezik meg a Nemesgörzsönyi böllérfesztivált és -versenyt február 16-án, szombaton a település főutcáján.

Polgár Tibor

A böllérverseny résztvevői minden évben a helyszínen mutatják be a háztáji sertésfeldolgozás hagyományát

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A mostanra hagyományossá vált és évről évre nagy népszerűségnek örvendő rendezvényt a Nemesgörzsönyért Köz­alapítvány szervezi abból a célból, hogy bemutassák a vidéki értékeket, hagyományo­kat, a falusi szokásokat és gaszt­ronómiai tradíciókat, mi­közben újjáélesztik a vidám vásári forgatagok kultúráját, hangulatát.

A böllérverseny résztvevői minden évben a helyszínen mutatják be a háztáji sertésfeldolgozás hagyományát Fotó: Polgár Tibor/Napló

Emellett a fesztiválon központi szerepet kap a helyi, térségi és nemzeti értékek, a hungarikumok népszerűsítése, a sertéshús fogyasztásának propagálása, valamint a háztáji gazdálkodás és sertésfeldolgozás bemutatása. A rendezvényt változatos kulturális program, többféle színpadi műsor, illetve vásári forgatag is kíséri. A fellépők között lesz többek között Bangó Margit, Zoltán Erika, Tóth Tünde, Peter Srámek, továbbá Greznár Zoltán és zenekara.

A 2019-es Nemesgörzsönyi böllérfesztiválon – egy vidékfejlesztési együttműködés kapcsán – díszvendégként a litéri önkormányzat ismerteti meg a jelenlévőkkel gasztronómiai és az agrárértékeit. A megmérettetésen idén 15 csapat vesz részt, melyeknek tagjai a helyszínen mutatják be a háztáji disznóvágás hagyományát.

A versenyprogramban az alábbi címeket osztják majd ki a zsűri döntése nyomán: Nemesgörzsöny böllére; a legfinomabb hurka; a legfinomabb kolbász; a legfinomabb toros étel; a legszebb sonka; a legszebb szalonna; a legszebb porta; a legvidámabb csapat; a legjobb fogópálinka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában