tollfosztás

2019.02.25. 16:00

Őrzik a régmúlt idők értékeit az idős ajkai asszonyok

A népszokásokat és a gasztronómiai hagyományokat egyaránt őrző Nosztalgia Nyugdíjas Klub tagjai idén is összegyűltek Bódén a közösségi házban, hogy tollat fosszanak. A tél idején a szorgos asszonykezek elkészítenek ajándékba egy pehelypaplant és párnát egy, a településrészen élő, általuk kiválasztott kisgyermeknek.

Borsos Renáta

A szorgos asszonykezek pehelypaplant és párnát készítenek egy általuk kiválasztott kisgyermeknek

Fotó: Györkös József

A klub vezetője, Szimeiszter Imréné Panni néni tíz évvel ezelőtt hívta életre a faluhelyen még napjainkban elvétve fellelhető hagyományőrző tollfosztást.

A szorgos asszonykezek pehelypaplant és párnát készítenek egy általuk kiválasztott kisgyermeknek Fotó: Györkös József

A gyermekkorát Tüskeváron töltő asszony emlékezetében élénken élt a tollfosztás eseménye. Szerette volna megőrizni ezt a népszokást. Visszaemlékezéséből kiderült, a hosszú téli estéken összegyűltek faluhelyen az asszonyok, és olyan hasznos tevékenységekkel múlatták az időt, mint a kukoricamorzsolás, kosárfonás. Mialatt azzal foglalatoskodtak, énekeltek, beszélgettek, jó közösségben kellemesen érezték magukat. Az asszonyok a borongós estéken tollat fosztottak, hogy a férjhez menni készülő lányoknak elkészítsék a kelengyét, amelyet mintegy hozományként magukkal vihetnek a házasságba.

A régi idők emlékére fel­elevenítette a nyugdíjasklub a tollfosztást, ám stafírung helyett gyermekpehelypaplant és párnát készítenek, hogy egy kisgyermeket megajándékozzanak vele a Sudri névre keresztelt soron következő rendezvényükön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában