Faünnep Csoda-fa-falván

2019.07.08. 14:00

Idén is nagy sikert aratott a bakonybéli fa-ünnep

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Guzmics Izidor Kulturális és Idegenforgalmi Egyesület a Fa-ünnepet, ahogy mottójukban említik, Csoda-fa-falván.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

A faluban az emberek élete régtől fogva összefonódott az erdővel, a fával. Sokan éltek faművességből, áruikat – favellát, létrát, gereblyét, kenyérsütő lapátot, jármot, szerszámnyelet – lovas szekerekkel hordták piacozni, messze vidékekre. E napon minden a fáról, a természetről szólt.

A Gerence-parti bemutatókon minden a fáról, a természetről szólt
Fotó: Müller Anikó Hanga

– Célunk megmutatni a kétkezi munka, az alkotás értékét. A faiparunk ismert volt jóval a falu határain túl, és ma is az, sokan foglalkoznak fafeldolgozással, bár a jellege más, mint a múltban. Az utolsó favella készítő mesterünk a nyolcvanhat éves Réz István. A fa-ünnep megrendezésével nemcsak az a célunk, hogy minél több turistát vonzzunk, de a szemléletformálás is, hogy aki ide érkezik, becsülje a természetet, vigyázzon rá. Több ez egy egynapos programnál, hangsúlyozta Bognár Andrea főszervező, egyesületi tag.

Kezdetben faműveseket láttak vendégül a faluház udvarán, pár éve kiléptek a falu határán. A szépszámú résztvevő – érkeztek Kiskunhalasról, Orosházáról, Celldömölkről, Kecskemétről, Debrecenből, Sopronból is – a faluháztól indulva, a trófeakiállítást érintve értek a Gerence völgybe, a kézműves és egyéb bemutatók állomásaihoz. Volt bőrözés, gyöngyözés, fafaragás- és festés, uszadék fa tárgyak és régi faipari szerszámok mustrája, íjászat, tűzoltó bemutató, a kisebbeket fanyűvő játékpark szórakoztatta.

Fotó: Müller Anikó Hanga

A hagyárosböröndi hagyományőrző faművesek vezetésével egykori famegmunkáló szerszámokat próbálhattak ki az érdeklődők, volt rönkhasító- és erdei, avagy keresztvágó fűrész, faragó-, más néven szíjószék, simítógyalu, szíjókés, szegfúró és simítógyalu. A kisebbek kedvence volt a kézzel hajtható 19. századi intarziavágó fűrész.

Volt még előadás a bakonyi denevérekről, óriásbuborék fújás, extrém kerékpáros trial bemutató, denevérhálózás, véradás és egészségügyi szűrővizsgálat, fellépett a Nyírettyű népzenei együttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában