A teológia alázatos tudomány

2019.09.25. 16:00

Németh Tamás rektort ismerhették meg a pápai Kávéházi beszélgetés-sorozatban

Németh Tamást, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektorát ismerhette meg közelebbről a közönség a Kávéházi beszélgetés-sorozatban.

Laskovics Márió

Németh Tamás rektorral Mátyus Aliz író, szerkesztő, szociológus, valamint Baráth Julianna lelkipásztor, gimnáziumigazgató beszélgetett

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A város református műhelyeinek, intézményeinek szereplőivel indult kávéházi beszélgetés-sorozat legutóbbi vendége Németh Tamás, a Pápai Református Teológiai Akadémia (PRTA) rektora volt, akivel Mátyus Aliz író, szerkesztő, szociológus, valamint Baráth Julianna lelkipásztor, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma igazgatója beszélgetett kedden a Pannonia Reformata Múzeumban.

Németh Tamás rektorral Mátyus Aliz író, szerkesztő, szociológus, valamint Baráth Julianna lelkipásztor, gimnáziumigazgató beszélgetett Fotó: Laskovics Márió/Napló

Németh Tamás 1958-ban született Kaposváron. Nemesi lelkészcsaládból származik, ötödik gyerekként nőtt fel, természetes volt számára, hogy templomba járnak, Bibliát olvasnak, együtt imádkoznak. Felmenői nemcsak a büszkeséget, a példamutató méltóságot és alázatot, de annak felelősségét is rá hagyták. Somogyjádról a debreceni (akkor még az országban az egyedüli) református gimnáziumba járt, ahol sok ember hatott rá hitével.

– Megtérésem, -komolyodásom tizenhat éves koromra tehető, bibliaórákon a bűnről volt szó. Nem arról, hogy milyen nyomorult az ember, mert ezt úgyis tudja mindenki, hanem arról, hogy milyen hatalmas az Isten szeretete az ember iránt. Engem ez „fektetett két vállra”, változtatta meg teljesen az életemet. Legalább egy évig tartó euforikus állapotba, felszabadultság-élménybe kerültem az addigi tinédzser kori nyomottságból – emlékezett vissza.

Mivel jó tanuló volt, nem volt egyértelmű a teológiai továbbtanulás. Kedvenc tantárgyaiból, kémiából és történelemből bejutott az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) döntőjébe, így felvételi nélkül sétálhatott volna be két egyetemre is. Mégis a budapesti teológiát végezte el, Únyban szolgált egy évig, rövid ideig dolgozott Pápai Református Gyűjteményekben, illetve Győrszemerén. Ösztöndíjas diákként a münsteri egyetemre járt egy évig, majd sok helyütt beosztott lelkészként szolgált. Önálló lelkipásztorként Pócsmegyeren és Leányfalun volt tíz évig.

Németh Tamást, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektorát ismerhette meg közelebbről a közönség Fotó: Laskovics Márió/Napló

Németh Tamás 2000 és 2003 között óraadó tanára volt a PRTA-nak, 2012-től docens, 2016-tól vezeti az intézményt. Mint mondta, általában kevés hallgatójuk van, főként az egyházkerület lelkész-utánpótlását biztosítandó. – A teológia alázatos tudomány. Kötelesek vagyunk számot adni a bennünk levő reménységről, amit nemzedékről nemzedékre kell továbbadnunk. Ha ezt átveszik a fiatalok, jó lelkészek lesznek – tette hozzá Németh Tamás rektor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában