Kerékpárral Európában

2019.09.17. 20:30

Több ezer kilométeres biciklitúrát teljesítettek a gannai kötődésű Majer testvérek

Összesen 3210 kilométert tett meg kerékpárral Majer Tibor és testvére, Majer János, akik a Szent Jakab-út, azaz az El Camino biciklivel való teljesítése után hazatekertek Magyarországra.

Polgár Tibor

Forrás: Majer Tibor

Az 58 esztendős Majer Tibor a Naplónak nyilatkozva kifejtette, évek óta tervezték, hogy végigkerékpároznak az El Caminón, a megvalósításnak pedig 2019-ben jött el az ideje. A Spanyolország nyugati végében lévő Finisterre településről indultak el a Szent Jakab-úton négyen, egy pápai és gannai kötődéssel is rendelkező baráti társaság tagjaiként. Áthaladtak a Pireneusokon, majd Saint-Jean-Pied-de-Portnál értek célba Franciaországban.

Fotó: Majer Tibor

– Bevallom, előfordult, hogy az El Camino bizonyos szakaszai során többet tartózkodtunk a földön, mint a kerékpár nyergében, ugyanis nehéz terepen vitt az utunk, amihez nem a legideálisabb bicikli volt alattunk. Egy autó kísért minket, közülünk ketten ezzel a gépkocsival indultak haza Franciaországból, az öcsém és én pedig a kerékpározás mellett döntöttünk. Látni akartuk Franciaországot, az Euro Velo 6 kerékpárúton jöttünk hazáig. 3210 kilométert tekertünk le 24 nap alatt az idei nyár elején – mesélte Majer Tibor.

Fotó: Majer Tibor

Kérdésünkre elmondta, 42 éves koráig rendszeresen focizott nagypályás futballcsapatokban, majd egy sérülés miatt sportágat kellett váltania, ekkor talált rá a kerékpározásra. Az elmúlt tíz évben több nagyobb távot is megtett, szinte bejárta biciklivel Nyugat-Európát, de a legutóbbi, 3210 kilométeres túrája volt a leghosszabb.

Fotó: Majer Tibor

– Leginkább az időjárástól függ, hogy 24 óra alatt mennyi kilométert lehet letekerni. Egy nap általában 100 és 200 kilométer között teljesítünk, jó szélben előfordulhat a 200 feletti táv is, ám például a bajor Alpokban legfeljebb „csak” 73 kilométert tudtunk megtenni. 100 kilométer után egyébként is jelzi a szervezet, hogy itt az ideje a nagyobb pihenőnek. Éjszakánként vendégházakban, panziókban, szállodákban alszunk, hogy másnap tisztán, üdén, frissen folytathassuk az utunkat, lehetőleg még reggel 6 óra előtti indulással – árulta el Tibor.

Fotó: Majer Tibor

Kiemelte, a kerékpáros túráival feledhetetlen, életre szóló élményeket szerzett, amiket már senki sem vehet el tőle. Járt biciklivel többek között Hamburg, München, Drezda, Köln, Mainz, Rotterdam, Basel, Linz környékén, és természetesen további útvonalak megvalósítását is tervezi, például szeretne eljutni kerékpárral Rómába, egy egykori vasútvonal nyomvonalán.

– Az El Camino csodálatos volt, elképesztő látnivalókat nyújtott. Fontos szem előtt tartani, hogy a Szent Jakab-út teljesítése rengeteg logisztikát igényel, a kezdők ne féljenek tanácsot kérni. Az El Caminóra sok időt kell áldozni, én szeretném még egyszer végigbiciklizni, de legalább kétszer ennyi napot szentelek majd rá – fogalmazott Majer Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában