Kilenc nap kikapcsolódás

2019.10.29. 16:00

Mivel töltik az idejüket a gyerekek az őszi szünetben?

Ha egy szülőt megkérdezünk, hogy mit csináljon a gyermeke az őszi szünetben, a tanulás mellett biztosan azt emeli ki, hogy mozgásra szeretné bírni az iskolást.

Juhász-Léhi István

Gőzerővel dübörög az őszi szünet, ami idén október 25-től november 4-ig tart, azaz összesen kilenc napig pihenhetnek a diákok. Szabó Karolát a Cholnoky-­lakótelepen szólítottuk meg, azt mondta, hogy neki könnyebb dolga van, mint esetleg másoknak, mert a nagymamák örömmel fogadják a gyerekeket.

– Vasárnap óta anyukámnál vannak a fiúk – egy 11 és egy 14 éves – , szerda estig, tudtuk meg tőle. Aztán péntekig anyósoméknál lesznek Veszprémben. A nagyobbik fiú már erősen kamaszodik, őt nehezebb lekötni, mint az ötödikes öccsét, de az okostelefonjuk sok mindent „megold”.

Valamivel később Hidegkúton Zoltánnal, Leventével és Gáborral találkoztunk a játszótéren. Gábor vendég Leventééknél, ugyanakkor osztálytársak. A 12 éves Zoltán hatodikos, Tótvázsonyban tanul. – Örülök a szünetnek, mert így több időm van a gyakorlásra.

Harmonikázom, nagyon szeretem, ráadásul Levit is tudom tanítani – mondta Zoltán egy szuszra. Megtudtuk: négy éve harmonikás. Igaz, gitározni, vagy dobolni szeretett volna, de inkább a harmonikát választotta. Zoltán dédnagypapája játszott ezen a hangszeren, és örömmel tette hozzá; a nővére zongorázik.

– Voltunk a hétvégén a szőlőben, a fiúkkal játszani, bringázni – árulta el. Ezt erősítette meg Levente is:

– Sokat bicajozunk! – mondta Levente, aki beszélt arról is, hogy miként került a kezébe a hangszer. – Zoli ajánlotta fel, hogy próbáljam meg. Nagyon tetszik, ő tanít.

Gábor, Levente és Zoltán a hidegkúti játszótéren. Kint szeretnek lenni a srácok
Fotó: Penovác Károly/Napló

Meglepő módon az iskolában nem adtak fel Leventének leckét a szünetre, „csak” szorgalmit.

Gábor moziban volt a hétvégén. De fontosnak tartja, hogy a Padányiban – ahol ötödikes –, falmászás órára jár, de népitáncol és programoz is. Szerinte az iskolában a történelem nehéz, és „sokat adnak fel”.

– A matek a legnehezebb! – vágott közbe Zoltán. – Meg lehet tanulni, de mégis nehéz. A kedvencem a történelem és az informatika.

Levente is szereti a töriórákat, és a környezetet. Sportolni mindannyian szeretnek: bringázni, rollerezni, focizni.

A hét további részében sem lesz üres a játszótér, ha nem esik az eső, kint szeretnének lenni a hidegkúti srácok, ha pedig csapadékosra fordul az idő, akkor mennek harmonikázni.

Ezek is érdekelhetik