egészségnap az óvodában

2019.10.20. 14:38

Müzlivel, zabpalacsintával kínálták a zirci apróságokat

A tavalyi sikeres fogadtatás után újra egészségnap volt – Törökné Mógor Katalin és Udvari Klaudia, a Galagonya csoport óvónőinek szervezésében – a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsődében.

Müller Anikó Hanga

A Galagonya csoport apróságai zabkekszet készítettek Fotó: Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

Délelőtt a csoportokban ismerkedtek az apróságok az egészséges reggelik hozzávalóival, az új ízekkel, és maguk is részt vettek a finomságok elkészítésében.

– Az egészségnapunkkal az egészséges életmód szemléletét támogatjuk, müzlis reggeli, zabpehelyből készült ételek népszerűsítésével. Célunk az is, hogy erősítsük, a gyermekek reggel, óvodába indulás előtt igyanak folyadékot és fogyasszanak valamiféle ennivalót, sajnos gyakran tapasztaljuk ennek hiányát. Pedig reggeli jó közérzetükhöz energia bevitelre van szükség. Ehhez próbálunk segítséget adni a szülőknek, hogy változatos módon tudjanak gyermekeiknek egészséges reggelit kínálni. Fontos a kicsiknél az új ízek elfogadása és az alternatív táplálkozás lehetőségének tudatosítása is – mondta el Kovács Mónika intézményvezető.

A „galagonyások” közösen készítettek müzlit és zabkekszet, megismerkedtek a hozzávalókkal, segítettek az adagok kimérésében. Törökné Mógor Katalin elmondta, beszélgettek az egészséges ételekről, a túlzott cukorfogyasztás hátrányáról. Változó volt az ételek fogadtatása a gyermekek körében, bár már sok családban használják a zablisztet, zabpelyhet. A Kamilla csoportban Bittmann Hédi megosztotta társaival, hogy nagypapája gyakran készít szederből, almából, körtéből gyümölcslét, Nagy Zétény pedig zabkeksszel kínálta társait, melyet édesanyjával készített.

A Galagonya csoport apróságai zabkekszet készítettek Fotó: Müller Anikó Hanga

Kokasné Fazekas Mónika óvónő beszélt az ideális mennyiségű cukorfogyasztásról, a lekvárok cukortartalmáról, a méz, a müzli, a gyümölcsök és zöldségek egészségvédő hatásáról, majd a kicsik örömmel kóstolgatták a magvakat, a zabkását, a lekvárokkal, mézzel megkent zabpalacsintát és a rizstejet. Délután a gyermekeikért érkező szülők is megkóstolták az egészséges ételeket, melyek receptleírását is megkapták. Sok szülő saját maga által készített süteménnyel, müzlivel, szendvicskrémmel, lekvárral járult hozzá a kínáláshoz, melyért nagyon hálás az óvoda közössége.

Egy fővárosi biobolt Répásné Várszegi Erzsébet óvónő közreműködésével, rizstejjel és gluténmentes kekszekkel támogatta a rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában