2019.10.20. 14:38
Müzlivel, zabpalacsintával kínálták a zirci apróságokat
A tavalyi sikeres fogadtatás után újra egészségnap volt – Törökné Mógor Katalin és Udvari Klaudia, a Galagonya csoport óvónőinek szervezésében – a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsődében.
A Galagonya csoport apróságai zabkekszet készítettek Fotó: Müller Anikó Hanga
Fotó: Müller Anikó Hanga
Délelőtt a csoportokban ismerkedtek az apróságok az egészséges reggelik hozzávalóival, az új ízekkel, és maguk is részt vettek a finomságok elkészítésében.
– Az egészségnapunkkal az egészséges életmód szemléletét támogatjuk, müzlis reggeli, zabpehelyből készült ételek népszerűsítésével. Célunk az is, hogy erősítsük, a gyermekek reggel, óvodába indulás előtt igyanak folyadékot és fogyasszanak valamiféle ennivalót, sajnos gyakran tapasztaljuk ennek hiányát. Pedig reggeli jó közérzetükhöz energia bevitelre van szükség. Ehhez próbálunk segítséget adni a szülőknek, hogy változatos módon tudjanak gyermekeiknek egészséges reggelit kínálni. Fontos a kicsiknél az új ízek elfogadása és az alternatív táplálkozás lehetőségének tudatosítása is – mondta el Kovács Mónika intézményvezető.
A „galagonyások” közösen készítettek müzlit és zabkekszet, megismerkedtek a hozzávalókkal, segítettek az adagok kimérésében. Törökné Mógor Katalin elmondta, beszélgettek az egészséges ételekről, a túlzott cukorfogyasztás hátrányáról. Változó volt az ételek fogadtatása a gyermekek körében, bár már sok családban használják a zablisztet, zabpelyhet. A Kamilla csoportban Bittmann Hédi megosztotta társaival, hogy nagypapája gyakran készít szederből, almából, körtéből gyümölcslét, Nagy Zétény pedig zabkeksszel kínálta társait, melyet édesanyjával készített.
Kokasné Fazekas Mónika óvónő beszélt az ideális mennyiségű cukorfogyasztásról, a lekvárok cukortartalmáról, a méz, a müzli, a gyümölcsök és zöldségek egészségvédő hatásáról, majd a kicsik örömmel kóstolgatták a magvakat, a zabkását, a lekvárokkal, mézzel megkent zabpalacsintát és a rizstejet. Délután a gyermekeikért érkező szülők is megkóstolták az egészséges ételeket, melyek receptleírását is megkapták. Sok szülő saját maga által készített süteménnyel, müzlivel, szendvicskrémmel, lekvárral járult hozzá a kínáláshoz, melyért nagyon hálás az óvoda közössége.
Egy fővárosi biobolt Répásné Várszegi Erzsébet óvónő közreműködésével, rizstejjel és gluténmentes kekszekkel támogatta a rendezvényt.