kert és környezet

2019.11.12. 16:00

A lehulló faleveleket is komposztálhatjuk

Az őszi kertekben az egyik legnagyobb munka most a lehulló falevelek összegyűjtése. Az avar sok mindenre alkalmas növényi alapanyag, jót tesz a kerti ökoszisztémának éppúgy, mint a komposztnak. Sőt, nem is kell feltétlenül mindig mindet összeszedni.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Shutterstock

Akinek van kertje és kézi gereblyével gyűjti össze minden ősszel a lehullott faleveleket, pontosan tudja, hogy mire végez a feladattal, szinte már kezdheti is elölről. Meglehetősen sziszifuszi és fáradságos munka szép színes halmokba gyűjteni a leveleket, ám valójában nem hiábavaló feladat. A dombocskák alatt jelentős kerti ökoszisztéma alakulhat ki, amely igazán változatossá teszi kertünk, környezetünk élővilágát. Megbújnak alatta azok a kis rovarok, bogarak, amelyek a madarak számára jelentenek változatos és tartalmas táplálékot, felkészítve őket a téli túlélésre.

A védett sün szintén szereti a lombok alatt megbúvó rovarokat, nagy előszeretettel kuckózza be magát ezekbe a halmokba ő is. Éppen ezért, amikor úgy döntünk, hogy megszüntetjük a levélhalmokat, mindig nagy óvatossággal gereblyézzük szét, nehogy sérülést okozunk egy-egy beköltözött süncsaládnak. A környezet iránt elkötelezettek tudják, hogy elégetni nem jó ötlet az avart, mert magas a nedvességtartalma, alacsony az égési hőmérséklete, égéskor szén-monoxid keletkezik. Éppen ezért meg se forduljon senki fejében a tüzelőanyagként való alkalmazása. Amennyiben égetésen töri valaki a fejét, előtte informálódjon a helyi önkormányzatnál, ahol rendelet szabályozza ennek a pillanatnyi lehetőségét.

Az avar és egyéb kerti hulladék azonban remek komposztáló alapanyagnak számít. A komposztban felhalmozott alapanyagokat mikroorganizmusok bontják le és alakítják át humusszá. Ez pedig remek táplálékkiegészítő lehet a későbbiekben a növényeink számára a kert minden részén. A komposztba viszonylag felaprítva érdemes tenni a faleveleket és időnként meg kell forgatni a tartalmát. Az így gondozott komposzt közel egy év után lesz alkalmas arra, hogy felhasználjuk.

A legújabb kutatások szerint a diófa levele is alkalmas a komposztálásra, a benne levő káros anyagok ugyanis pár hónap alatt lebomlanak. De most még főként a gereblyézésnél tartunk, rendületlenül gyűjtjük a faleveleket. Valójában nem kell feltétlenül az összeset összeszedni, időnként érdemes a gyepen hagyni valamennyit a lehullott falevelekből és átmenni rajta fűnyíróval. Az így felaprított levelek beledolgozódnak a gyepbe és felkészítik azt a téli időszakra. A kerti teendők sora azonban ezzel még nem ért véget, érdemes ilyenkor visszanyesni a sövényeket, hogy ne korhadjanak el, ha esetleg túl sok csapadék lesz a következő hónapokban.

A gyep hosszát mostantól érdemes magasabbra hagyni, hogy könnyebben érje a napfény a fűszálakat. Így ellenállóbb, jobb minőségű gyepünk lesz tavaszra. Az őszi időjárás kiválóan alkalmas arra, hogy átültessünk növényeket egyik helyről a másikra. Ilyenkor ugyanis több csapadékra lehet számítani, így az új helyre kerülő növény könnyebben gyökeret ereszt a neki szánt helyen. De az ősszel virágzó növények elültetése is most esedékes. Ültethetünk például díszkáposztát, hanga féléket, árvácskákat, amelyek késő tavaszig virítanak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában