Lappföld üdvözletét hozta

2019.12.05. 11:30

Rénszarvasszánon érkezett Joulupukki Ajkára

Idén is elhozta Lappföldről, hazájából, Finnországból a messzi tél üdvözletét Joulupukki, a finn Mikulás. Az Agóra tér a fagyos, hideg időjárás ellenére megtelt csillogó szemű gyermekekkel, akik érdeklődve hallgatták a nagy szakállú Télapó kedves történeteit.

Borsos Renáta

Joulupukki már szinte ,,hazajár” Ajkára Fotó: Györkös József

Fotó: Györkös József

Több mint két évtizede már, hogy a város a finn Rovaniemivel szoros testvérvárosi kapcsolatot ápol, így mondhatjuk, hogy minden év decemberében Ajkára szinte hazalátogat a Mikulás.

Joulupukki már szinte ,,hazajár” Ajkára Fotó: Györkös József

A jeles nap alkalmából Németh Noémi és a Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola diákjai dalolva várták őt. A rénszarvasszánon érkező Joulupukki finn nyelven üdvözölt minden gyermeket, segítője fordította köszöntőjét. Többek között a sarki fény csodájának történetével kedveskedett a jelenlévőknek.

– Réges-régen Lappföldön egy csodás holdfényes éjszakán róka úrfi futott át a havas mezőn. Amikor a ravaszdi farka hozzáért a hótakaróhoz, csoda történt. Vörös és zöld színben pompázó szikrák távoztak a földről az ég felé. Azóta csillog északon az égbolton a sarki fény – mesélte a Mikulás.

Joulupukki elmondta, múlt héten érkezett Magyarországra, és nagyon örül annak, hogy azóta sikerült már egy-két városba havat varázsolnia. Az ajkai gyerekeket is szeretné hóeséssel megörvendeztetni, reméli, hogy terve hamarosan megvalósul. Megosztotta közönségével: ő bizony nagyon szeret hógolyózni. Otthonában a manócskák minden reggel hógolyózáporral fogadják. A kíváncsi gyermekeknek azt is elmesélte, karácsonykor felesége, Karácsony asszony rizskását készít neki. Felhívta a figyelmet az egészséges reggeli fogyasztásának fontosságára, amely szükséges ahhoz, hogy jókedvűen induljon a nap.

A test táplálása után a szellemi és lelki táplálékról is szólt: az olvasás csodájáról beszélt. A gyermekeket a remek szabadidős tevékenység gyakorlására buzdította. Végül mindenkinek azt kívánta, hogy szívét járja át a karácsonyi béke szeretetteljes érzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában