feldobja a lakást

2019.12.03. 16:00

Újra divat a bordűr – A lakberendezőt kérdeztük

Újra divatba a jött a bordűr, amely kiválóan alkalmas arra, hogy feldobjuk vele az egyszínű vagy akár egyhangú lakástextileket, enteriőröket.

Tóth B. Zsuzsa

Szabó Tímea lakberendező szerint a bordűröket sokrétűen használhatjuk minden enteriőr díszítésére

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A különféle szélességű, szegett, műszálas anyagú bordűr megjelenhet az ágytakaró szélén vagy akár két oldalán, közepén végigfuttatva. Díszpárnára is varrhatjuk, dekorfüggönyre, asztalterítőre úgyszintén. Bútorkárpitozásnál szintén használhatjuk, akár egy puff szélét végigszegélyezve, de ha csak egy bordűrrel díszített kispárnát teszünk a kanapéra, már az is hatásos.

Egy sima, egyszerű rolófüggönyre feldolgozva önmagát díszíti, a párnákon két különböző szín összekötője is lehet, csak a színek a bordűr színeivel harmonizáljanak. A színeket nagyon jól lehet kombinálni, a bordűr szélességével ugyancsak lehet játszani. Például a sötétítőfüggöny kaphat szélesebbet, míg a díszpárnák keskenyebbet ugyanabból a mintából. A bordűrön két, maximum három szín jelenik meg, utóbbi esetben a harmadik szín ezüst vagy arany csillogású, de leginkább a két szín jellemző.

Fontos, hogy a bordűr színével egyezzen vagy harmonizáljon a drapéria színe, így egyből megteremtettük az összhangot. A bordűr színei mindenképpen köszönjenek vissza a kárpitok színében is, legyen az ülőgarnitúra, függöny vagy párnahuzat. A bordűröket eleve az úgynevezett uni, azaz egyszínű anyagoknál célszerű használni, hiszen már az anyagában mintás textilek mellett is túl sok. Bőven elég a mintából annyi, amennyi a bordűrön van. A kész csíkok méterben kaphatók, a színválaszték széles, a mintaválaszték szintén. Akár klasszikus vagy modern stílusút is vásárolhatunk, és még szálloda minőségű lakásban is dekorálhatunk vele.

Szabó Tímea lakberendező szerint a bordűröket sokrétűen használhatjuk minden enteriőr díszítésére Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Törökös, keleti motívumokkal gazdagított, görögös vagy barokkos egyaránt van a palettán, amint geometrikus mintás és egy jól megválasztott bordűr még a reneszánsz stílusú helyiségekben is megállja a helyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában