Száraz időben bringára fel!

2020.01.05. 07:00

Télen is bátran kerékpárnyeregbe pattanhatunk

Optimális időjárási körülmények mellett a téli időszakban is bátran használhatjuk a kerékpárt, a megfelelő láthatóságra azonban kiemelt figyelmet kell fordítani – tudtuk meg Valkó András egykori kerékpárversenyzőtől, a pápai kerékpárbolt és -szerviz, illetve kávézó vezetőjétől.

Polgár Bettina

Valkó András kiemelte, optimális időjárási körülmények mellett a téli időszakban is használhatjuk a kerékpárt. Ilyenkor célszerű nagyobb figyelmet fordítani a bringa karbantartására

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A tapasztalata az, hogy mínusz három és mínusz öt Celsius-fok között két-három óránál többet nem érdemes biciklizni, még a kifejezetten hideg időre javasolt kerékpáros felszerelésben sem. – Azonban nulla és öt fok között viszonylag nagyobb távokat is megtehetünk, több időt tölthetünk a kerékpáron – hangsúlyozta.

Valkó András rámutatott, mivel télen előbb sötétedik, illetve reggelente később világosodik, elsődleges a megfelelő világítás. Mint mondta, sokszor tapasztalja, hogy a kerékpárokat ugyan felszerelik a kötelező világító- és fényvisszaverő eszközökkel, ám azok használat közben takarásban vannak, mert, mondjuk, a lámpa elé tesznek egy kosarat, vagy biciklizés közben rálóg a kabát a lámpára.

Sokan ráadásul sötét ruházatban, világítás nélkül ülnek biciklire szürkületben, ami nagyon balesetveszélyes.

– Ma már rengeteg láthatóságot segítő eszköz kapható, és télen mindig külön felhívjuk a figyelmet a láthatósági mellény használatára is – tette hozzá Valkó András.

Fotó: Shutterstock

Megjegyezte, ilyenkor ajánlott még sárvédőt felszerelni, hiszen a téli hónapokban gyakran latyakosak, vizesek az utak. – Sűrűbben kell olajozni a láncot, és célszerű nagyobb figyelmet fordítani a bringa karbantartására, különös tekintettel a gumik állapotára – mondta.

Valkó András kifejtette, náluk igény szerint végeznek állapotfelmérést, emellett egy általános takarítást, olajozást, zsírozást. Ez nagyjából másfél-két órát vesz igénybe annak függvényében, hogy mennyire szorulnak a csavarok, mennyire van rossz állapotban a bringa.

– Ha nagyobb, költségesebb javítandó dolog adódik, mindig egyeztetünk a lehetőségekről a kerékpár tulajdonosával. Sokszor találkozunk nagyon rossz állapotú bringákkal, amelyek abszolút nem felelnek meg sem a fékek állapota, sem a műszaki tartalom tekintetében annak a célnak, hogy a közútra kimenjenek velük – fűzte hozzá a kerékpárbolt vezetője. Megtudtuk tőle, sajnos a sisak használata sem jellemző. Sokan ezt azzal indokolják, hogy csak rövidebb távokat tesznek meg kerékpárral, holott a baj bárhol, bármikor megtörténhet.

– Nagyobb esésnél a bukósisak eltörik, és közben elnyeli a rázkódást, megvédve ezáltal a használóját. Van már az üzletünkben pár törött bukósisak, amit a vevők hoztak be köszönetképpen, hogy rábeszéltük őket. Egy jó minőségű sisak ugyan nem olcsó, nagyjából egy pár cipő árát teszi ki, ennyit azonban nem éri meg az életünkön spórolni – fogalmazott Valkó András.

Megjegyezte, akik gyakran bringáznak és nagyobb távokat tesznek meg, már tisztában vannak a bukósisak használatának fontosságával, inkább a városon belül kerékpározókat nehéz meggyőzni erről.

– Nagyon fontos még a téli kesztyű, ebből vannak vízlepergetősek is. Így, ha esik az eső, akkor sem fog kétszáz méter után teljesen átázni. Kaphatók cipőre húzható úgynevezett kamáslik is, amelyek szintén vízhatlanok. Jó szolgálatot tesz még a kerékpáros thermokabát, amely szellőzik, a hideget azonban kívül tartja. Ezekből kaphatók élénk színek, neonzöld és narancssárga. A téli ruházatokon egyébként is jellemzően van fényvisszaverő csík, ami megcsillan, ha rávilágít az autó – magyarázta a pápai boltvezető.

Az egykori kerékpárversenyző hangsúlyozta, a hosszabb téli kerékpártúrák alkalmával a megfelelő folyadék- és táplálékbevitelről is gondoskodni kell. Nem árt, ha van nálunk néhány müzliszelet, de vihetünk magunkkal csokit is, hiszen nem kell attól félnünk, hogy megolvad. A folyadék tárolására pedig jó megoldást jelentenek a thermokulacsok, amelyek négy-öt órán keresztül tartják a hőt.

Optimális időjárási körülmények mellett a téli időszakban is használhatjuk a kerékpárt. Ilyenkor célszerű nagyobb figyelmet fordítani a bringa karbantartására Fotó: Polgár Bettina/Napló

Ezenkívül nagyon fontos még a réteges öltözet.

– A tapasztalatom az, hogy mínusz három és mínusz öt Celsius-fok között két-három óránál többet nem érdemes biciklizni, még a kifejezetten hideg időre javasolt kerékpáros felszerelésben sem. Azonban nulla és öt Celsius-fok között viszonylag nagyobb távokat is megtehetünk, több időt tölthetünk a kerékpáron – húzta alá Valkó András.

Hozzátette, havazás esetén érdemes mérlegelni, hogy útnak induljuk-e kerékpárral, mert ha nem tudjuk megfelelően irányítani a biciklit, veszélyeztethetjük magunkat és az autósokat is akadályozhatjuk. Ha több centis a hótakaró, célszerű inkább a gyalogos közlekedést választani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában