Több ország is helyes lépéseket tett a jó ügy érdekében

2020.02.03. 16:00

A bolygónk a tét, túl sok idő pedig nem maradt

Szakértők szerint az utolsó órában van az emberiség, szükség van a cselekvésre ahhoz, hogy a következő generációk is megtapasztalhassák a földi lét csodáit.

Borsos Renáta Magdolna

Forrás: archív

A népszerű brit természetfilmes, Sir David Attenborough néhány éve egy klímaváltozási csúcstalálkozón a globális felmelegedés hatására bekövetkezett, mindannyiunk életét veszélyeztető folyamatokról beszélt. Szerinte nekünk egyrészt áldozatokat kell hoznunk, a világ vezetőinek pedig cselekedniük kell, ha nem akarjuk gyakorlatilag élhetetlenné tenni Földünket.

Szerencsére a megannyi ébresztő felhívás értő fülekre talált, az üzenetek célba értek a pozitív változásért valóban tenni akarók körében. Tavaly világszerte számos olyan környezetvédelmi intézkedés történt, amelyek kedvezően hatnak majd kék bolygónkra. A Fülöp-szigeteken például az új környezetvédelmi törvény hatálybalépésének köszönhetően a végzős diákok csak akkor kaphatják meg bizonyítványukat, ha elültetnek tíz facsemetét. Amennyiben mindenki az előírtak szerint cselekszik, évente 175 millió fával fog gyarapodni az ország, a bolygónk.

Fotó: archív

A tavalyi londoni maratonon is bevezettek egy szimpatikus, műanyag-helyettesítő megoldást, hiszen a futóknak frissítő gyanánt a vizet ehető alga vízgömbökben osztották a PET-palack helyett. Szintén a műanyag hulladék csökkentésére talált ki egy alternatív megoldást egy thaiföldi bevásárlóközpont vezetősége. A zöldség- és gyümölcsrészlegen az árut banánlevelekbe csomagolják. A cél a cseheknél is a műanyagok mennyiségének csökkentése. Náluk például egyes drogériákban a mosószert és a sampont utántöltő automatából vehetik már meg a vásárlók. Rómában pedig a metrójegyet nem pénzért, hanem PET-palackért kapják kézhez. Olyan jegyautomaták vannak a metróban, amelyekbe PET-palackot behelyezve lehet metrójegyhez jutni.

A pozitív intézkedések sora tovább folytatódott a világban. Zöldellő biogazdálkodást hoztak létre Jordániában a Wadi Rum sivatagban. A futurisztikus ökofarmon az ősi vízgazdálkodás elveit vették alapul. Kenyában pedig létrehozták az első napelemmel működő sótalanító vízfarmot. A megújuló energia elve szerint működő egység a tengervizet ivóvízzé alakítja. Hollandiában a veszélyeztetett állatfajok védelmében tettek hasznos intézkedést. Több helyütt virágzó buszmegállókat létesítettek a méh-populáció csökkenésének megakadályozása érdekében. A legutóbbi adatok szerint 316 zöld tetős, virággal borított buszmegállót helyeztek ki az utak mentén.

A környezettudatos szemléletet célszerű minél fiatalabb korban elsajátítani, hiszen a jövő nemzedéknek kell majd átvenni a stafétabotot és a fenntartható fejlődés szabályai szerint, tudatosan, környezetbarát szemléletben élni a mindennapokat. Éppen ezért nagyon fontos változás előtt áll Olaszország abban a tekintetben, hogy szeptembertől a diákok iskolai keretek között, kötelező tantárgy formájában sajátítják el mindazon ismereteket, amik a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés fogalomkörébe tartoznak. Az iskolában az új tananyag részeként a szegénység felszámolásáról, az éhínség megszüntetésének fontosságáról és a tiszta ivóvíz problémájáról is tanulnak a gyerekek.

Remények szerint így felnő egy olyan generáció, aki tisztában lesz a klímaváltozás kockázataival, és minden bizonnyal úgy éli majd az éle- tét, hogy a környezetromboló hatásokat a minimumra redukálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában