Számos kedvező hatással bír

2020.02.23. 07:00

Mozgásszervi problémákon és depresszión egyaránt segít a kerti munka

Egy tanulmány szerint a hosszú távon végzett kerti munkák jobb egészségi állapotot eredményeznek. A rendszeresen kertészkedők körében kevesebb a daganatos megbetegedés, a szívprobléma. Lassan itt a tavasz, elkezdhetjük a kerti munkát.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Shutterstock

A kertben tevékenykedőkre kevésbé jellemző a túlsúlyosság, és kevesebb mozgásszervi betegség fordult elő köreikben. Az idősebbeknek a kertészkedés segít enyhíteni a depressziót, a magányt és az időskori demencia tüneteit. A nehéz időket, fájdalmas veszteségeket ugyancsak könnyebb megélniük azoknak, akik a zöldben munkával töltik idejüket.

A tavaszi munkák a metszésekkel, primulák ültetésével is elkezdhetők, legyünk minél többet a friss levegőn és töltsük az időt aktívan
Fotó: Shutterstock

Nehéz ugyan megmondani, hogy vajon maga a kerti tevékenység, vagy valami más, például a szervezet nagyobb D-vitamin-befogadása okozza a fentieket, de tény, hogy az egészségi állapotra kedvező hatást gyakorol a kertészkedés. A kertészkedéshez nem kell feltétlenül családi házban élni, bérelhetünk kertet, vagy virágosíthatjuk a balkont, kisebb erkélyt is. Az ablakba kitett virágládában szintén elkezdhetjük a kertészkedést. Tegyünk róla, hogy minden évszakban virítson valami a virágtartókban. Ehhez jó ötleteket adnak a virágboltok, az év minden szakában vásárolhatunk kis helyen tartható kerti növényeket.

Hajtathatunk hagymásokat bent a lakásban is, de a balkonra kerülhet hanga, hunyor, és a most virágzó, színpompás primulákból is válogathatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában