pályák és lehetőségek

2020.03.15. 07:00

Futnál Veszprémben? Adunk pár tippet, hol érdemes felhúzni az edzőcipőt

A tavasz beköszöntével sokan kimerészkednek az edzőtermek futópadjairól a szabad levegőre. Veszprémben több helyen is futhatunk kiépített pályán, ezek közül mutatunk meg most hármat.

Szauer Annamária

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Stadion futópálya

A Wartha Vince utcából érhetjük el a Veszprémi Városi Stadion pályáit. A terepet bárki ingyen használhatja, természetesen a hivatalos edzések időpontját figyelembe véve. Amennyiben VEDAC kártyával rendelkezünk a fedett, futófolyosót is használhatjuk. A külső részen két helyen is mozoghatunk, a pálya körül füves úton és a rektorán anyagból készült pályán. Előbbi néhány kisebb emelkedő is található. Utóbbi az anyaga miatt különösen ajánlott azoknak, akik térd- vagy boka fájdalommal, problémákkal küzdenek.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A pálya kifejeztettem jó állapotban van, a fehér sávoknak köszönhetően akár versenyezhetünk is rajta. A hátránya, hogy nagyforgalmi autóutak veszik körül, ami erősen rontja a levegő minőségét, emellett délután az edzések miatt sokszor nem vehető igénybe.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A bejáratnál büfé is üzemel, ahol az edzés után megpihenhetünk. Több pad is rendelkezésre áll, ha esetleg elfáradnánk.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Schönherz pálya

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola mellett találhatjuk a terültet, ami jelenleg a Honvédség gondozásában van, így nem meglepő, hogy a futó- és teniszpályák mellett több gyakorlási lehetőségre kialakított tárggyal, egyensúlyt és erőnlétet növelő csövekkel és mászó falakkal is találkozhatunk.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A futáshoz két útvonalat is használhatunk: mehetünk egy salakos anyagból készült pályán és erdei úton is.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A talaj minősége, egyenletessége kifejezetten jó. Az erdei futópályán a tájékozódást is gyakorolhatjuk, ha terepfutó versenyre készülünk.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Egyszerre egy ember fér el kényelmesen az ösvényen, de ügyeljünk az ágakra, fenyőtobozokra, mert ezeken megcsúszhatunk. Ezen a pályán is találhatunk mászó elemeket, ha izgalmassá szeretnénk tenni az edzést.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Itt szintén közel van egy nagyforgalmú út, de a területet övező fás részek miatt sokkal tisztább a levegő. Büfé nincsen, pad is csak néhány, ezért mindenképp vigyünk magunkkal innivalót, ha edzeni szeretnénk.

Kolostorok és kertek

Habár a Veszprém-völgyben nincs hivatalos futópálya, mégis sokan itt futják le a kilométereket. Előnye, hogy jóval hosszabb, mint egy futópálya és a környezet is változatosabb. Egyik oldalon sziklák, másik oldalon egy patak határolja, nem véletlenül a város egyik legszebb része. Több felületen is futhatunk, van térkővel lerakott járda és murvás út is, utóbbit érdemesebb választani.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Végig találhatunk padokat, ha pihenni szeretnénk, valamint egy szezonális büfé is üzemel.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Ha kedvünk van egy kis lépcsőzéssel is erősíteni, a rovaniemi lépcsőn is felmehetünk az edzés részeként.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Hátránya, hogy több külső tényezőre is figyelni kell, mert nem csak futók használják, hanem gyalogosok, biciklisek és kutyasétáltatóak is. Utóbbi azért is veszélyes lehet, mert többen póráz nélkül teszik ezt, a kutyák pedig a feléjük gyorsabban érkező futótól megijedhetnek.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A levegő minőség itt rendkívül, jó, mivel távol esik a nagyobb forgalmú utaktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában