Járvány: elhalasztják vagy szűk körben tartják meg az esküvőket?

Mivel a járvány idején tilos rendezvényt tartani, az ez időszakban aktuális esküvőket, lakodalmakat is át kell ütemezni. Hiszen bár az esküvő családi esemény, mégis rendezvénynek minősül. Mégis, hogyan tegyünk jót magunkkal, vendégeinkkel és az esküvői szolgáltatókkal? Erre a kérdésre ad választ Dányi-Wéber Veronika szertartásvezető.

Tóth B. Zsuzsa

Komoly döntés előtt állnak a mostanában tervezett esküvőre készülő párok

Forrás: shutterstock

– Több lehetőség is kínálkozik a rendkívüli helyzetben, amennyiben a házasulandó felek teljesen bepánikolnak és hallani sem akarnak arról, hogy most ne tudják megünnepelni szerelmüket, és nem köthetik össze sorsukat. Ha nagyon érzékenyen érinti őket a helyzet, utolsó lehetőségként felmerül, hogy elengedik a kérdést és lemondják az egészet annak fényében, hogy majd egyszer, patópálurasan, ha nem lesz vírus, ha lesz rá pénz, és még sok ha lehet itt. Vagyis talán sosem fogják megtartani az esküvőt. Aztán a családalapítás után majd sóvárognak és megkérdezik maguktól: mi lett volna, ha? Ebben az esetben nem csak a lelki békéjükkel kell számolniuk, hanem azzal is, hogy melyik szolgáltatóval milyen szerződést kötöttek, illetve, hogy kinél mit tartalmaz a vis maior. A jelen helyzet abszolút kiszámíthatatlan volt, ez egy felsőbb erő, ami hatással van mindenkire. A jogot alapul véve nagyon sok múlik a szolgáltatók emberségén, és a kérdéshez való hozzáállásán – mondja Veronika.

Hozzáteszi, hogy egy másik lehetőség szerint amennyiben mindent egyszerre szeretne a jegyespár, és csak azt várja, hogy elvonuljon a viharfelhő és lecsengjen a járvány, akkor vegye fel a kapcsolatot a helyszínnel, illetve a szolgáltatókkal. Keressenek másik időpontot. Biztonsággal a késő nyári, őszi-téli esküvőket részesítsék előnyben. – Ha még az 2020-as szezonban szeretnének új időpontot, akkor érdemes megfontolni a hétköznapi esküvőt. Pláne azért, mert a kialakult helyzet miatt komoly torlódás várható az esküvői szektorban is. Mivel rengeteg esküvő van pénteken és szombaton, javaslom a csütörtöki lakodalmat, vagy a vasárnapit. Ha minden kötél szakad, akkor a hosszú hétvégék köré csoportosítsák a lehetséges opciókat. Népszerű az augusztus 19-től 23-ig tartó időszak, vagy az október 22-től 25-ig tartó néhány nap. Ha már megvan az új időpont, értesítsenek minden vendéget a módosításról.

Amennyiben nagyon gyors és kiszámíthatatlan egy ekkora volumenű módosítás, akkor kérjenek lehetséges opciókat a szolgáltatóktól 2021-re. Ekkor azonban számolni kell azzal az eshetőséggel, hogy az éves infláció következtében változhatnak az árak. Ki tudja, a gazdaságban mit eredményez a járványhelyzet, mennyire befolyásolja majd a jövőnket a mostani leállás. Mind a helyszín, mind a catering, mind dekoráció szempontjából. Például emelkedhetnek a virágok árai, mert csak Hollandiából tudnak virágot rendelni. Megdrágul a szállítás, az adók, illetékek sora. Az esküvői szolgáltató költségei, árai szintén emelkedhetnek.

– Amennyiben mindenképpen mostanában szeretnék összekötni életüket a házasulók, például mert halaszthatatlan hitelfelvételt terveznek, babaváró támogatást, csokot, vagy egyéb hiteleket és ügyintézési metódus előtt állnak, jó megoldás lehet a polgári házasságkötés. Az ünneplést, magát a bulit pedig megtarthatják egy későbbi időpontban.

Komoly döntés előtt állnak a mostanában tervezett esküvőre készülő párok Fotó: shutterstock

A március 17-i állás szerint Szolnokon legfeljebb 20 fő, Győrben és Mosonmagyaróváron maximum 15 fő, Nyíregyházán és Kazincbarcikán 12 fő lehet jelen a polgári házasságkötésnél, de vannak városok, például Siófok, Tapolca, Martfű, ahol csak az ifjú pár, a két tanú, illetve az anyakönyvvezető vehet részt az esketésen. Budapesten kerületenként eltérő határozat született. Egyes kerületekben a házasságkötést leghamarabb ősszel rendezhetik csak meg. A vírusjárványra való tekintettel és az anyakönyvvezető jóindulatával kiküszöbölhető a násznép fizikai jelenléte egy egyszerű online megoldással, zárt láncú közvetítéssel, stream szolgáltatással. Javaslom, hogy amennyiben ezt az opciót választják, akkor számoljanak azzal, hogy a későbbi ünneplésre már nem fog tudni kimenni az anyakönyvvezető. Ebben az esetben szükség lesz majd szertartásvezetőre, aki az új időpontban megtartja a nagy napon a házasságkötést megerősítő szertartást.

A szertartásvezetők esküvői szolgáltatók, nem hivatali alkalmazottak. Tehát minden esküvői szertartást úgy celebrálnak, ahogy a megrendelő azt igényli.

– A lehetőségek tárháza széles skálán mozog. Szimpá­tia, ajánlás és szaktudás alapján válasszanak szakembert – mondta Veronika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában