tennivaló mindig akad

2020.03.30. 07:00

Kikapcsolódás karantén idején – Néhány ötlet unalom ellen a kijárási korlátozás idejére

Amikor úgy érezzük, a bezártság miatt fogytán a türelmünk, nem árt tudatosítanunk: ezzel nem vagyunk egyedül, és nem feltétlenül kell egyhangúan töltenünk a megváltozott körülmények között a mindennapokat.

Polgár Bettina

Forrás: pixabay.com

Az időjárás előrejelzések szerint hamarosan visszatér a jó (vagy legalábbis jobb) idő, így a hétvégén stresszlevezetésként akár bele is vethetjük magunkat a tavaszi munkákba. Itt az ideje leporolni a fűnyírót, hogy idén ne a szomszéd gyepje legyen zöldebb. Lassan le lehet takarítani a kerti bútorokat és a grillt is, amit valahogy soha nem sikerül teljesen (vagy inkább semennyire sem) kipucolni az őszi szezonzáráskor. Közben még az is eszünkbe juthat, hogy akad valami ásni-, gyomlálni- vagy átültetnivaló. Mert hát az mindig akad.

Fotó: pixabay.com

A tavaszi nagytakarítás szintén megnyugtathatja az elgyötört idegeket. Itt tulajdonképpen széles a skála, mert nem nagyon van olyan pedáns háziasszony, aki azt mondja, hogy nála aztán elfogyott a takarítanivaló. (Felénk legalábbis nincs ilyen.) Annak függvényében, hogy korábban mennyire voltunk halogatóak, most végre lekapargathatjuk a cukormázat az utoljára karácsonykor használt gyúródeszkáról, vagy időt szakíthatunk az ablakpucolásra, és néhány napig (a következő esőzésig) gyönyörködhetünk is az eredményben.

A nagyobb bútorokat is nyugodtan elmozdíthatjuk, hiszen eddig módszeresen kikerültük mindet a porszívóval, viszont jól tudjuk, hogy az örökre elveszettnek hitt tárgyak mellett valahogy mindig rengeteg fenyőtüskét is rejtenek. A könyvespolcot is biztosan belepte már a por, és ha már itt időzünk, nem árt jobban figyelemre venni, mert mindenkinél megbújik legalább egy olyan kötet, amit korábban nagy kíváncsisággal átlapozott, de az időhiányra hivatkozva soha nem kezdett bele az elolvasásába.

Az utóbbi napok hószállingózása és a kazánok ehhez társuló lágy (vagy kevésbé lágy) duruzsolása valószínűleg meghozta a kedvet a film- és társasjáték-maratonokhoz is. A tapasztalat azt mutatja, hogy utóbbi esetben célszerű egy olyan társasjátékot választani, aminek mindenki számára könnyen értelmezhető a szabályzata, és ennek szellemében a közös kikapcsolódást szolgálja. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, éppen ellentétes célt érhetünk, és könnyen elszabadulhat a pokol.

Fotó: pixabay.com

Amennyiben ennél aktívabb kikapcsolódásra vágyunk, jó hír, hogy a megváltozott helyzetre reagálva rengeteg online videó elérhetővé vált, melyek segítségével számos mozgásformát kipróbálhatunk a gyertyafényes jógától kezdve a comberősítő mini köredzésig. Ha ezzel megvagyunk, akár hozzá is láthatunk az elégetett kalóriák pótlásához. Általában a család ingerküszöbe határozza meg, mennyire kísérletezhetünk bátran az eddig kipróbálatlan receptekkel. Nem is érdemes túl bonyolult ételt választani, és talán nem most a legalkalmasabb az időzítés arra sem, hogy az ismert brit szakács könyvét fellapozzuk ötletmerítés céljából, mert valószínűleg nem lesz otthon pak choi, mungóbab, puffasztott quinoa vagy manukaméz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában