hagyományőrzés

2020.03.09. 16:00

Laska és hájas tészta – Kiszebáb-égetés és süteménykészítés Lesenceistvándon

A Lesencei Ízőrzők tagjai ezúttal a laska és a hájas tészta készítési módjával ismertették meg az érdeklődőket a kultúrházban.

Tóth B. Zsuzsa

A Lesencei Ízőrzők tagjai bebizonyították, hogy semmi ördöngösség nincs a hájas tészta elkészítésében, a laskáéban meg pláne

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A helyi asszonyok a hájas tésztához először 40 deka­gramm hájat összedolgoznak 25 dekagramm liszttel és fél deciliter pálinkával, majd ezt három részre osztják és hidegre teszik. Aztán 50 dekagramm finomlisztet összegyúrnak kis sóval és nagyjából 1,5 deciliter körüli langyos vízzel, négy tojással. Rétestészta keménységre kell kidolgozni. Ezt kinyújtják téglalap alakúra, nagyjából egy centiméter vastagra.

A hájas keverék egyharmadát is kinyújtják, ráteszik, majd a hosszabb oldalakat középre hajtják alulról és felülről, aztán egymásra hajtják a két oldalt. Utána a rövidebb oldalakkal is ezt teszik, majd pihentetik a hűtőben nagyjából negyedórát. Azután kisodorják megint egy centiméter vastagra, és beledolgozzák a fenti módon a második harmad hájat, majd pihenés után a harmadikat. Az utolsó sodrást követően négyzetekre vágják vagy kör alakra kiszaggatják, a sütik egyik felébe tölteléket tesznek, a másik felét ráhajtják.

Tölteni sütésálló lekvárral szokták vagy dióval, amit előtte felvert tojásfehérjével, cukorral, rummal, citromhéjjal összekevernek. Fontos, hogy a töltelék kemény legyen.

A laskát a szegények eledelének tartották, bányászeledel volt. A munkások vitték magukkal régen, de jól jött egy kiadós gulyásleves mellé is. A készítése során nagyjából fél liter sűrű, kemény aludttejbe lisztet gyúrtak, nagyjából 70 dekagrammot, amennyit felvett. Csapott evőkanálnyi szódabikarbóna, só, egy nagy kanál zsír kellett még bele, és a rétestésztánál keményebbre gyúrták. Gombócokat formáztak belőle, azokat tenyérnyi lapokká lapították, nagyjából egy centiméter vastagra. Pihentetés nélkül tették a sütőbe. Lehet vékonyabbra is nyújtani, felére lekvárt kenni, másik felét ráhajtani, úgy sütni.

A Lesencei Ízőrzők tagjai bebizonyították, hogy semmi ördöngösség nincs a hájas tészta elkészítésében, a laskáéban meg pláne Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Minderről a mai fiatalok is meggyőződhettek, és persze jutott kóstoló is bőven, kedvcsinálónak.

A jó hangulatú program közben a gyerekek sem unatkoztak, ők kiszebábokat készítettek, és elégették azokat a máglyán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában