Téltemetés falatozással

2020.03.11. 07:00

„Megfőzték” az almádi mulatság résztvevőit a finom ételekkel

Idén másodjára tartotta meg a Megfőzzük Almádit Egyesület a vidám téltemető-tavaszköszöntő mulatságot a Budatava strandon. A gasztronómiai programon a hagyományos disznóölés ételeit lehetett kóstolni klasszikus és modern feldolgozásban.

Sági Ági

20200307 Balatonalmádi Budatava strand Megfőzzük almádit program Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Nagyon jól sikerült az idei rendezvény, jobb volt, mint a tavalyi, látszik, hogy már van némi rutinunk. Kicsit változtattunk is itt-ott, például állítottunk egy nagy rendezvénysátrat, hogy ha bármi történik, ha esik, ha fúj, legyen hová bemenni. Sokkal többen is voltak, és bár pontos számot nem tudok, körülbelül ezer embert etettünk meg – értékelte a rendezvényt lapunknak nyilatkozva Tornyos Balázs séf, a Megfőzzük Almádit Egyesület elnöke.

Kora reggel pálinkakóstolással lehetett készülni a disznó feldolgozására, majd a nap folyamán többször is lehetőség volt a készülő finomságokat, kézműves malacságokat kóstolni, de volt zeneszó Horváth László közreműködésével, elégették a kiszebábot, és 11 bátor férfi a Balatonban is csobbant egyet, a gyerekeket pedig Batyus Gizi várta télűző mesefonásra.

- Én két smokert telepakoltam hurkával, kolbásszal, lapockával. Az így készített, erősen fűszerezett hús nagyon hosszú ideig, lassan sül, és kap egy kis plusz füstölt ízt is. Minden tag részt vett a vendéglátásban – fűzte hozzá Tornyos Balázs. Mint mondta, készült többek között pecsenye, babgulyás, halászlé, túrófánk. Emellett volt sült vér, resztelt máj.

- Ezek alapvetően nehéz ételek, de azért a vegák is tudtak mit enni, mert az egyik tagunk készített vegán töltött káposztát, ami el is fogyott – jegyezte meg Tornyos Balázs.

A rendezvényt a város is támogatta. A programon sokan voltak helyiek, de kifejezetten az eseményre érkeztek turisták is. Az egyesület a nyári szezonon kívüli programszervezésre koncentrál, legközelebb áprilisban ismétlik meg tavalyi tematikus napjukat. Internetes szavazáson dől majd el, hogy mely alapanyagokból főznek a tagok. A program egy városi sétára épül, ahol a reggelitől a vacsoráig minden részt vevő helyen azonos alapanyagokból készült más-más ételt lehet kóstolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában