Díjnyertes kolbászok

2020.03.03. 07:00

Negyedik alkalommal rendezték meg az Inotai toros fesztivált

Negyedik alkalommal rendezték meg február végén az Inotai toros fesztivált, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak. Az érdeklődőket falusi disznóvágás, kolbásztöltő verseny, s családi programok várták az inotai faluháznál.

Szabó Péter Dániel

Az idei Inotai toros fesztiválon a Hóbarátok csapata nyerte a kolbásztöltő versenyt, a tagok a szervezőktől vehették át a vándorkupát

Fotó: Szabó Péter Dániel

Már a reggeli órákban megkezdődtek az előkészületek a toros fesztiválon. Egy közel 200 kilogramm tömegű disznót vágtak le a böllérek erre az alkalomra, az állat feldolgozását pedig bárki figyelemmel kísérhette az inotai faluház előtt.

A szervezők a rendezvénnyel a régi, falusi disznóvágások hangulatával szeretnék megismertetni a fiatalabb generációt. Az immár negyedik alkalommal megrendezett fesztiválra idén is sokan voltak kíváncsiak, már a délelőtt több százan sétálgattak az inotai faluház környékén, s a forgalom elől elzárt Radnóti Miklós utcán.

A hagyományos rendezvény elmaradhatatlan része a kolbásztöltő verseny, melyre idén huszonhat csapat jelentkezett. Akadt, aki a klasszikus, családi recept alapján készítette, s kínálta a finomságot, míg mások különleges fűszereket használtak. Persze nem csak sült kolbászt lehetett fogyasztani a toros fesztiválon, egyéb sertéshúsból készült étkeket is megízlelhettek azok, akik kilátogattak Inotára.

A hagyományok megismertetése mellett a program a közösségépítés szempontjából is fontos, emelte ki kérdésünkre Petneházy Beatrix, Inota városrész önkormányzati képviselője.

– Egyre népszerűbb a fesztivál, s büszkén mondhatom, hogy a kolbásztöltő versenyen a csapatok nagy része visszatérő vendég nálunk. A területet körbejárva nagy örömmel láttam, hogy mindenki beszélget. Nem csak arról szól a rendezvény, hogy a látogatók megnézik az árusokat és a kolbásztöltő csapatokat, hanem igazi közösségi rendezvénnyé érett a program, rég nem látott ismerősök találkoznak és érzik jól magukat együtt Inotán – mondta el a főszervező.

Ott volt a versenyzők között a Loncsosi Baráti Kör, valamint a Rákóczi Telepi Baráti Kör csapata is, de a várpalotai rendőrök, az MH Bakony Harckiképző Központ katonái, s a várpalotai önkormányzat csapata is képviseltette magát a rendezvényen.

Az idei Inotai toros fesztiválon a Hóbarátok csapata nyerte a kolbásztöltő versenyt, a tagok a szervezőktől vehették át a vándorkupát Fotó: Szabó Péter Dániel

Az Andó Pál mesterszakács vezette zsűrinek nehéz dolga volt tehát, a huszonhat fajta kolbász végigkóstolása is embert próbáló feladatnak tűnt, ám végül meghozták a döntésüket. A győzelmet ezúttal a Hóbarátok Egyesület csapata szerezte meg, akik egy éven át őrizhetik a vándorkupát. A második helyen a Keresztapa nevű formáció zárt, míg a Fábián Trans a harmadik lett a kolbásztöltő versenyen, ahol különdíjat kapott a Mini Böllérek gyermekcsapat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában