Kóstolás nélkül döntött a zsűri a füredi bablevesfőző versenyen

Rendhagyó körülmények között tartották meg hétvégén a város hagyományos bablevesfőző versenyét. Több mint tíz család vállalta, hogy otthon főz, folyamatosan dokumentál és feltölti a képeket az internetre.

NA

Kitálalt a győztes csapat, a Jókai 3 Rózája

Fotó: Szervezők

A verseny megható pillanatokban is bővelkedett. Néha ugyanis még a családok sem tudtak együtt főzni, így aztán a neten összekapcsolódtak, és online összebeszélve, együtt készítették el a művüket.

Amikor az idei távmegmérettetés zsűrijét felkérték a szervezők, először nagy csönd telepedett a tájra, majd megérkeztek a kérdések: „Nem fogjuk megkóstolni?…” Elek Balázs séf elsőként vállalta a nem mindennapi kihívást, majd Varjú Vilmos séf nevetett hosszan a telefonba: „Sok csodát láttam már, de ilyet még nem. Csináljuk!” Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője azt mondta: „Persze, végül is a magyar kultúra egyik legfontosabb részével, a gasztronómiánkkal foglalkozunk.” A versenyzők is hamar megértették, hogy fontos kulturális játékról, az összetartozásunkról van szó. A nehéz körülmények ellenére remek verseny kerekedett.

– Nagyon tetszettek a frappáns receptek, a remek történetek, ám az ízek, illatok nagyon hiányoztak – mondta Elek Balázs. – Ennyi ízletes mailt rég látott a szerver. Minden csapat munkáját átlengte a humor – tette hozzá Varjú Vilmos. Vinkó József így vallott: „Habet saporem, odorem et colorem” – vagyis van íze, illata és színe.

Kitálalt a győztes csapat, a Jókai 3 Rózája
Fotó: Szervezők

A zsűri úgy döntött, hogy valamennyi résztvevő megérdemel egy üveg finom bort, amelyet az Arácsért Alapítvány ajánlott fel. A harmadik helyen a Babbanda csapata végzett, második lett a Babok királynői. A szoros verseny első helyezettje a Jókai 3 Rózája lett. A legjobb csapatnevet is díjazták, ezt a Bab-Icu-spájz a korona idején, avagy Babranténok nevű csapat nyerte

A szervezők több okból is reménykednek abban, hogy jövőre már ismét a Koloska-­völgyben főzhetnek. Egyrészt a résztvevők sokat harcoltak az internet kihívásaival, másrészt a zsűri csak nyelt nagyokat, kóstolni pedig nem lehetett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában