Egy évig készült a porcelán díszkút

2020.04.24. 11:00

Újabb monumentális herendi mestermű született

Újabb lenyűgöző, monumentális alkotás született a Herendi Porcelánmanufaktúrában. A sólymokkal festett, 170 centiméternél magasabb és több mint egy mázsa súlyú Herendi Sólymos Díszkutat a manufaktúra aulájában helyezték el.

Molnár Sándor

Buzás István (szenior mesterfestő), Palkovics Anita (junior mesterfestő) és a tervező, Vida Sándor (szenior mesterfestő) a Sólymos Díszkútnál

Forrás: Herendi Porcelánmanufaktúra

A Herendi Porcelánmanufaktúra művészi elhivatottságának és folyamatos megújulásra való törekvésének köszönhetően már a 19. században kiemelkedett az európai porcelánmanufaktúrák közül. A mára világelsővé váló gyár mindig kereste, kutatta a kihívásokat. Szinte a lehetetlent megkísértve – a porcelán mint anyag határait feszegetve – készítette és készíti el ma is különleges, egyedi alkotásait. Legújabb, monumentális, sólymokkal festett, több mint 170 centi magas, egy mázsa súlyú, kézi készítésű porcelán­alkotásuk ismét joggal nyűgözheti le a rajongókat.

A díszkút 28 porcelánegységből áll, a fehéráru elkészítéséhez a mestereknek több mint egy évre volt szükségük. A porcelánalkotás három fő részből áll: áttört, dupla falú talapzat, a középső áttört elem és a fedő. Az áttörések száma a porcelánon háromezer.

A dekorálás fő témáját ezúttal a kecses sólymok szolgáltatták. A díszkútra négy sólyompárt – vándorsólyom-, vadászsólyom- és két kerecsensólyompárt – terveztek, majd festettek. Mindegyik sólyomfaj védett, nemesnek, királyi vadásznak tartják őket a világ minden vadászati kultúrájában. A díszkút egyik oldalán a vándorsólyom látható, mely a sólymok királya, a legnemesebb vadász, minden solymász álma. A világ leggyorsabb madara, amelynek zuhanási sebessége meghaladhatja az óránként 400 kilométert is.

Buzás István (szenior mesterfestő), Palkovics Anita (junior mesterfestő) és a tervező, Vida Sándor (szenior mesterfestő) a Sólymos Díszkútnál Fotó: Herendi Porcelánmanufaktúra

A díszkút két oldalán a kerecsensólyom látható, amely a solymászatra az egyik leg­gyakrabban használt, nagyon kedvelt sólyomféle. A negyedik oldalon pedig a vadászsólymot ábrázolták, amely a legnagyobb testű faj a sólymok között, és szigorúan védett, vadászatra manapság ritkán használják.

A porcelánon a sólymokat a természetes életterükben ábrázolták. A váza fondszínével a természet zöldjét, az arany motívumokkal a napfény éltető erejét hangsúlyozza a gyár. A motívumok lendületes vonallal való összekötése a sólymok energikusságát jelképezi. A részletgazdag, festményszerű jeleneteket a keleti művészet remekeiből vett, zöld alapon arany arabeszkekkel tették teljessé.

Az elképesztő porcelánvarázslat festése közel ezer órát vett igénybe. A 2020-as év porcelánszenzációjára, az egyedülálló szépségű díszkútra egy szenior és egy junior mesterfestő festette a sólymokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában