körkép

2020.05.30. 07:00

Jó tanácsok kézápoláshoz – A szappan és az alkoholos fertőtlenítő kiszárítja a bőr hámrétegét

Az elmúlt hónapokban hazánk lakossága megtanulta, mit jelent bő szappanos vízzel legalább húsz másodpercig kezet mosni.

Borsos Renáta

A bőr védelmi funkcióját fontos visszaállítani, ezért rendszeresen használjunk összetevőkben gazdag krémeket

Forrás: Shutterstock

A koronavírus elleni védekezés egyik leghatásosabb módja ugyanis a szappanos kézmosás, vagy ha éppen ezt nem tudjuk megoldani, az alkoholos, víz nélkül alkalmazható kézfertőtlenítő oldat használata naponta többször. Vajon hogy bírja ezt a bőrünk? Mit tehetünk, ha kisebesedett, ha vörös, viszket, és már attól fáj, ha rácsorog a meleg víz?

Aki nagyon alapos, és biztosra akar menni, megmossa a kezét szappannal, majd alkoholos kézfertőtlenítést is végez. Mindkettőt naponta, akár húsz-harminc alkalommal is, a többi óvintézkedés betartása mellett. Az alapos kézfertőtlenítés elpusztítja a vírust, ugyanakkor tönkreteszi a bőr hámrétegét is. Kezünk felszínén a külső bőrréteg zsírokból áll, amelyeket a szappanok lebontanak, a sok alkoholos oldat pedig teljesen kiszárítja a bőrt.

Mivel bőrünk védelmi funkciót is ellát, fontos tudnunk, hogy amikor kiszárad, megsérül, kivörösödik, és gyakran már az is fájdalmas, ha a meleg víz éri, rögtön cselekednünk kell.

Ez az az időszak, amikor még azok is a kézkrémekért nyúlnak, akik eddig hanyagolták a bőr hidratálására használatos krémeket. Vannak, akik már eljutottak odáig, hogy a zsíros krémek használata sem hozza el számukra a biztató eredményt. A természet patikáját kedvelőknek és a hozzáértő szakembereknek azért akad néhány jó tanácsuk erre az eshetőségre is.

A bőr védelmi funkcióját fontos visszaállítani, ezért rendszeresen használjunk összetevőkben gazdag krémeket Fotó: Shutterstock

Rendkívül jót tesz a bőrnek, ha olajos dunsztpakolást helyezünk rá. A módszer roppant egyszerű: kenjük be olívaolajjal a kezünket, húzzunk rá egy cérnakesztyűt vagy egy pamutzoknit, és térjünk nyugovóra.

Az éjszaka folyamán regenerálódik bőrünk az olajos dunszt alatt. Készíthetünk néhány hozzávalóból magunk is extra erős ápolótulajdonsággal bíró kézkrémet házilag. Keverjünk sheavajba, kakaóvajba vagy szőlőmag-, olíva- esetleg ricinusolajba néhány csepp citromot, és az ujjaktól a csukló irányába masszírozzuk be a kézbőrbe a krémes textúrájú, ápoló és bőrvisszazsírozó hatású bőrtápláló elixírt.

Próbálják ki bátran, a várt hatás nem marad el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában