kert

2020.06.07. 07:00

A rózsa tökéletes szomszédjai

A rózsakertek az udvar legszebb részei lehetnek, de ha csak egyetlen tövet ültetünk, abban is nagy örömünket leljük majd.

Tóth B. Zsuzsa

A felnyurgult rózsa alá ültethetünk például vaníliavirágot, szépen mutat és kellemes az illata

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Azonban a rózsa nem szereti minden növény közelségét, érdemes odafigyelni arra, hogy mit ültetünk még a rózsakertbe. Több beporzó rovart csalogathatunk oda, és más növényeknek jól jöhet a rózsa közelsége. Némelyik rózsabokor egy idő után felnyurgul, felkopaszodik, ledobja a talajhoz közeli leveleit. Fent gyönyörködhetünk a lombban és a szép virágokban, míg lent a csupasz szárak látványa nem éppen szívderítő. Ültessünk hát a rózsa köré alacsony termetű, de mutatós növényeket. Olyanokat, amelyek jól fejlődnek a rózsa közelségében, elűzik a kártékony rovarokat és vonzzák a hasznosakat.

Válasszunk olyan növényt társnövénynek, amelynek a növekedési habitusa hasonló a rózsáéhoz. Ültessük nagyjából félméternyi távolságra a társnövényeket, nehogy véletlenül megsértsük a gyökerét. Figyeljünk rá, hogy a rózsa nem szereti, ha más növényekkel kell versenyeznie a tápanyagért, a vízért, a napsütésért. Ideális társnövény lehet az évelők közül a cickafark, a fekete üröm, a bugás lángvirág, a levendula, a liliom, a nagy levelű palástfű. Ha inkább egynyáriakat szeretnénk a rózsa köré ültetni, akkor válasszunk árvácskát vagy szarkalábat, vaníliavirágot, petúniát, díszdohányt. Távol tartja a kártevőket, például a levéltetveket a hagyma, a büdöske elriasztja a fonálférgeket, a meztelencsigát. A mentától odábbállnak a hangyák és a tetvek, utóbbiak a muskátlit sem bírják. A paradicsom a fekete foltosságtól véd, a fokhagymát a tripszek és a levéltetvek nem kedvelik, de a petrezselyem és a metélőhagyma szintén nem szimpatikus a rovarok számára. Szépen mutat a rózsa mellett az árnyékliliom, a tűzgyöngyvirág, a díszcsalán.

A felnyurgult rózsa alá ültethetünk például vaníliavirágot, szépen mutat és kellemes az illata
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A társnövények idővel túl nagyra nőhetnek, bokrosodhatnak, tartsuk kordában őket: ritkítsuk, ne hagyjuk, hogy elnyomják a rózsát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában