hatvan éve érettségiztek

2020.06.14. 14:19

Jubileumi találkozót tartottak a lovassys öregdiákok

A Lovassy László Gimnáziumban hatvan éve érettségizett diákok közül tizenegyen vettek részt a jubileumi találkozón és emlékeztek legendás tanáraikra, az együtt töltött esztendőkre, diákcsínyekre, emberré válásukra.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

Felidézték az alma mater évszázados történelmi örökségét, hagyományait, tiszteletet parancsoló, tudást adó, emberi tartást, értékrendet sugárzó légkörét.

Hatvan évvel ezelőtt érettségiztek, balról Pásztor Lajos, Ládonyi Ferenc, Szepezdi József, Nagy Lajos, Bakos Dénes, Borisz József, Amberg Lajos, Bognár László, Kertész Árpád, Borbély Árpád, Kirchkeszner Kálmán Fotó: Müller Anikó Hanga

Az előd, az egykori piarista gimnázium a 18. század elején alapíttatott, amikor is Volkra Ottó János veszprémi püspök Veszprémbe hívta a Felvidéken már sikeresen működő piarista atyákat, rájuk bízva az ifjúság nevelését. Az első évtizedekben nem volt állandó iskolaépület, 1773-ban kezdték építeni a veszprémi várban.

Az öregdiákok még az ősi falak közé jártak, érkeztek helyből, Zircről, Almádiból, Olaszfaluból, Eplényből, Tótvázsonyból, Németbányáról. A bejárók hajnali ötkor keltek, volt, aki a vonatközlekedés miatt este ért haza, Olaszfaluba, Eplénybe jókora gyaloglás után az állomásról, esőben, hóban. Volt, hogy télen két hétig nem közlekedett a vonat, Veszprém-külső állomáson a kantinban a két boltos telente sítalpakat tartott a raktárban, és a csibész deákok néha a suli helyett síelni mentek.

Fotó: Müller Anikó Hanga

1956-ban kezdték tanulmányaikat. Bár kevés időt tölthettek vele, de szeretettel emlékeztek Brusznyai Árpádra, aki latint tanított nekik, volt, aki az énekkarában is tag volt. Neve feledésre ítéltetett a forradalmat követő években – az események, az elvakult bírói ítélet a fiatal nemzedék fejében kétségeket, bizonytalanságot, összezavarodottságot ébresztettek – a tablójukon sem szerepelhetett tanáruk neve, fotója. Ahogy az iskolatörténetben olvashatjuk: „A megzilált 1956-os évet a fegyelem is megsínylette, és erős tanulói ellenérzések közepette alakult meg 1957 áprilisában az iskolai KISZ-szervezet”.

Sok neves diák járt a Lovassyba – összekacsintva mondják, két ember van, lovassys és nem lovassys –, többek között Mádl Ferenc egykori köztársasági elnök, Freund Tamás agykutató, akadémikus, Galambos János világhírű matematikus, a philadelphiai egyetem kutatója, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, vagy Kiss Balázs olimpiai bajnok.

Fotó: Müller Anikó Hanga

A jubiláló diákok a 4. d tanulói voltak. Ládonyi Ferenc elmondta, termük az igazgatói vagy a tanári mellett volt. – Túl élénkek voltunk, de összetartottunk. Negyvenketten kezdtünk, osztályfőnökünk, Knoll János, a kiváló pedagógus, később elismert igazgató mondta, nem baj, ha sokan vagyunk, a fele úgyis kihullik. Harmincegyen érettségiztünk – idézte fel.

Az ötéves érettségi találkozójuk után hosszú évekig nem tartották a kapcsolatot. Aztán Rektor Mihály, Magyar István, Borisz József kezdeményezésére megszervezték a negyvenötödiket, volt, akire rá sem ismertek, azóta minden évben összejönnek. Sokan már nem lehetnek közöttük, meghalt szeretett osztályfőnökük is.

Fotó: Müller Anikó Hanga

Amberg Lajos sorolja a nagy tanáregyéniségeket, Tarsoly Sándor Elemért, aki József Attilától nemcsak a proletár-, de az istenes verseket is tanította, Lőrincz Lajost, aki költő lett. – Kehler Gyula tanár urat is szerettük, poénként fennmaradt róla Csete barátunk esete, aki nem volt felkészülve a biológiafelelésre, Gyuszi bá kérdésére, hogy legalább a címet mondja meg, néma csend, majd újabb mentőkérdés, hát, ahogy engem hívtok a hátam mögött. Boldog vigyor, majd a felelet: Csülök. A tanár úr arcán meglepetés, az osztályban kitörő röhögés, így tudta meg, hogy Vírus helyett az újabb beceneve Csülök lett – sztorizott Amberg Lajos.

Az öregdiákok az élet minden területén megállták a helyüket, sokan dolgoztak a mezőgazdaság, az állategészségügy, a gyógyászat területén, van, ki atomtudós, vegyész, állatorvos, agrármérnök, nyomdász, egyiptológus lett. Nyáron is összetartottak. Összekovácsolta őket az állatkert építkezésénél végzett társadalmi munka, meg KISZ-építőtáborokba is jártak, mert aki egyetemre készült, kellettek a pluszpontok, bár aki a származása miatt X-es volt, azon nem sokat segített ez sem. Akkor a származás szabta meg a továbbtanulási esélyt, az osztálynaplóban volt egy rubrika, A munkás, B paraszt, C alkalmazott, X ellenséges elem, kulák, arisztokrata, biztosra csak az A és a B számíthatott, esetleg a C, kitűnő eredménnyel.

Fotó: Müller Anikó Hanga

– Azért jó bulik voltak, fejest ugráltunk egy pohár esti sörért a kiásott csatornába, a harminccentis iszapba, vagy tilos volt viperát fogni, de iskolakezdéskor mindenki tollán ott díszlett a szárított viperabőr – meséli Amberg Lajos. Zenekaruk is volt, Környei János vezetésével, volt harmonika, zongora, fuvola, klarinét, trombita, gitár. – Sok helyen felléptünk, talán a legemlékezetesebb a vilonyai tsz húsvéti bálja. A hangszereinket vonattal cipeltük, a tsz lovas kocsija értünk jött az állomásra. A jó hangulatot nemcsak a zenénk fokozta, de némi ital is, ezért hajnalban a kocsis nem vette észre, hogy a lovak a beidegződött úton indulnak el, így az állomás helyett az erdő szélén kötöttek ki – idézte fel Pásztor Lajos.

Kertész Árpád svéd állampolgársága mintegy véletlenül „adódott”. – Kreutzer Dezsővel pár évvel az érettségi után, miután a Balatont többször átúsztuk, gondoltuk, az Adriát is „legyőzzük”. Motorral levergődtünk a jugó tengerpartra, egy gumimatracon szálltunk vízre, aminek ragasztása a sós víztől egy óra múlva elengedett. Úsztunk keményen, hajnaltájt derengett a túlsó part, ahonnan mamma mia kiáltás hallatszott. A csendőrök nyolc napra becsuktak minket, felmerült, kimehetünk Amerikába, ha aláírjuk, két évet lehúzunk a vietnami háborúban, de nem akartunk céltáblák lenni. Így kerültünk Svédországba, nyolc évre.

Fotó: Müller Anikó Hanga

Az emlékidéző találkozón az alattuk két évvel végzett Farkas Béla a veszprémi Lovassy és volt Piarista Gimnázium Öregdiákjai Baráti Köre nevében Gyémánt Matura emléklapot adott át a jubileumot ünneplő meghatódott öregdiákoknak.

Néma főhajtással emlékeztek elhunyt osztálytársaikra, tanáraikra, volt pezsgős köszöntés és ünnepi torta, meghitt beszélgetés, fényképnézegetés, majd a jövő évi találkozás reményében búcsúztak egymástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában