érdemes figyelni az előrejelzést

2020.06.29. 16:00

Pollenallergia: a szervezet veszélyes anyagként azonosítja a virágport

Tüsszögés, torokkaparás, könnyezés – szénanáthát, azaz pollenallergiát sokféle virágpor okozhat, a tünetek mégis csaknem mindig azonosak. Több növényből származó pollenkoncentráció már a közepes és a magas tartományban van. Az ezekre érzékenyeknek érdemes figyelniük a pollen-előrejelzést, kerülniük a virágzó réteket, fákat és lemondaniuk dísztárgyaik többségéről.

Rimányi Zita

20200629 Veszprém Cholnoky Ferenc Kórház teteje. Pollenmérő doboz csapdacseréje Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az országos pollenhelyzetet kiértékelő Aerobiológiai Hálózat működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ koordinálja. Adataihoz a Veszprém Megyei Kormányhivatal is hozzájárul. Veszprémben a Csolnoky Ferenc Kórház tetején helyezték el a pollenhelyzet mérésére szolgáló pollencsapdát. Hetente végzik a csapda dobcseréjét, amelynek adatai Budapestre kerülnek. Az értékelésük szerint környékünkön mostanában a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja várhatóan a közepes-magas tartományban alakul. A nyári gyomok közül a csalánfélék virágporának mennyisége jellemzően közepes, esetenként magas szintet érhet el, az útifűé országosan alacsony, helyenként közepes szintet, a lóromé továbbra is várhatóan alacsony marad. A kevésbé jelentős allergének közül a hárs virágporának mennyisége a közepes-magas tartományban várható, a bálványfa és a szelídgesztenye pollenkoncentrációja közepes, a fenyőféléké alacsony szintet érhet el. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a közepes-magas tartományba kerül, több helyen nagyon magas lehet.

Pollencsapda a Csolnoky Ferenc Kórház tetején Fotó: Pesthy Márton/Napló

A pollen típusától függetlenül az allergiás reakció majdnem mindig ugyanolyan: a pollen immunológiai láncreakciót indít el. A szervezet természetes védekező rendszere működésbe lép. A tulajdonképpen ártalmatlan virágport veszélyes anyagként ismeri fel. Ez a hibás programozás nem marad következmények nélkül, mert a virágporral találkozáskor a szervezet a pollent tévesen kórokozónak azonosítja és harcol ellene. A tünetek többnyire az orr-garatüregben és a szemnél jelentkeznek. Ám az Aerobiológiai Hálózat naponta frissülő pollenelőrejelzését figyelve az allergiások csökkenthetik a betegségükből eredő terheiket, kellemetlenségeiket. A pollenhíradó a https://efop180.antsz.hu/polleninformaciok.html internetes címen érhető el. A Veszprém Megyei Kormányhivatal népegészségügyi munkatársainak javaslatait is érdemes megfogadniuk. Van ugyanis néhány módszer, melyek segítségével a tünetek kialakulása megelőzhető, ha a beteg tudja, nála mi vált ki allergiát. Először is igyekezzen elkerülni a pollenforrást jelentő virágzó réteket, fákat. Szerezzen információkat a pollenszórás jellemző időszakairól a pollenkalendáriumokból és ahogy már említettük, tájékozódjon a levegő aktuális pollentartalmáról is.

A nyaralás tervezésekor is gondolni kell a szénanáthás időszakokra. Az allergiás – ha teheti – azok alatt utazzon hegyekbe, tengerhez vagy szigetekre. Az ilyen helyeken a levegőben többnyire kevés pollen található. Kerülje a dohányzást, a dohányfüstös helyiségeket, a klórozott vízben fürdőzést! A dohányfüst és a klór ingerli a légutakat és allergiás panaszokat okozhat. Az is segít, ha zárva tartja az autója ablakait. A szellőzőiben és a klímaberendezésekben lévő pollenszűrőt rendszeresen cserélje! Vonaton se üljön nyitott ablak közelébe! A porszívójába tegyen megfelelő szűrőt és használja naponta, hogy a pollent eltávolítsa a szőnyegekből, a függönyökből, a kárpittal bevont bútorokból! A laminált padlót és a parkettát célszerű naponta felmosni. Ha súlyos panaszai vannak, ezt ne maga végezze, kérjen segítséget valakitől!

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A száraz virágokra, a fali és a polcokra sorakoztatott dísztárgyakra gyorsan lerakódik a pollen. Az ilyen dekorációs kellékekről ajánlott lemondani. Alvás előtt érdemes hajat mosni és a levett ruhákat a hálószobán kívül hagyni. Így nem viszi be oda a beteg a polleneket. Alváskor az ablakokat tartsa zárva, azokon a napokon szellőztessen, amikor kevesebb a pollen a levegőben! Rendszeresen cserélje az ágyneműt, pollenszezonban ne szárítsa ruháit a szabadban! Rimányi Zita

Veszprémben a Csolnoky-kórház tetején van a pollenmérésre szolgáló csapda. A kormányhivatal népegészségügyi munkatársai hetente cserélik a dobját, amelynek adatait Budapesten értékelik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában