Feltüzeli a hobbija

2020.06.14. 07:00

Tizenegy éve játszik a tűzzel a pápai fiatal

Általános iskolásként lobbant szerelemre a tűzzsonglőrködés iránt Glassl Dominik, s azóta egyre inkább belé ég ez a rengeteg gyakorlást, fokozott figyelmet és koncentrációt igénylő szabadidős tevékenység.

Laskovics Márió

Fotó: Pintér Ádám

Glassl Dominik (és egy társa) nemrég tűzzsonglőr bemutatót tartott a Fő téren. A pápai fiatal a helyi tévé Kilépő című ifjúsági műsorának úgy nyilatkozott, a tűz iránti szerelme egy gyufaszállal vette kezdetét.

– Egyébként még az általános iskolához köthető vissza. Müller Anita néptáncművész-tanár által, az Esterházy-kastély egy projektjében zászlóforgatást tanultunk és megismerkedtünk a zsonglőrködés alapjaival. Aztán belekóstoltam, hála a Jóistennek, a Teleszterion Színházi Műhely munkájába, melynek egyik válfaja a tűzszínház volt. Úgy éreztem, lényegében hazaérkeztem. Szeretem az ott eltöltött éveket, megtanultam nagyon sok mindent, minél változatosabb eszközökkel dolgozni. A színház megszűnése után nem hagytuk annyiban, legalábbis én nem adtam fel ezt az álmot, ugyanis a későbbiekben is szeretnék tűzzsonglőrködéssel foglalkozni. Tulajdonképpen tizenegy éve űzöm ezt a hobbit – idézte fel Glassl Dominik.

Glassl Dominik tűzzsonglőr Fő téri fellépésével első ízben tüzelte fel a pápai közönséget
Fotó: Pintér Ádám

A tűzzsonglőrködésről úgy tartja, hogy az eszközök egyfajta mozgásvilágot igényelnek. Ki lehet állni, trükköket mutatni, lenyelni és köpni a tüzet, ezek mind látványosak, mondta, de egy bizonyos idő után tömegcikké válhatnak. Tehát ha nincs meg hozzá az a mozgáskultúra, amit ez a miliő feltételez, akkor egy kicsit szokványos lesz. Ezért érdemes az előadónak magára szabnia a produkciót.

– Ez az egyetlen olyan dolog az életemben, ami teljesen ki tud kapcsolni. Valakinek a meditáció, valakinek a foci, nekem meg a tűzzsonglőrködés. Olyan pillanatokat élek meg közben, hogy kikapcsol az agyam, nincs gondolkodás, semmi. A műsoraim összeállítása mindig változó, a helyzettől, az alkalomtól függően. A tűzzsonglőrködésnek saját, nem épp megszokott zenei stílusa van, ezért mellőzöm a minél ismertebb slágereket, mert nem szeretnék megfelelni senki elvárásainak – vallja Glassl Dominik.

Fotó: Pintér Ádám

Kedvenc eszköze az új szerzeménye: a sárkánybot, amiről megtudtuk, hogy felépítését tekintve egy tüzes hosszú bot, s nem csak a végén található égőfej, hanem a bothoz erősített keresztrudakon is. Így a boton tíz égőfej van, illetve előfordul, hogy a kevlárt félkör alakban, spirálisan helyezik el a bot végein. Mivel a bot folyamatosan pörög a tengelye körül, kezelési technikáját tekintve – a szokványos kézben forgatás helyett – sokkal inkább testkontaktjáték jellemző rá. Glassl Dominik szerint extra a veszélyességi tényezője, egyértelműen nem kezdő szint. Ez a legtechnikásabb a repertoárjában, nagyon oda kell rá figyelni, de egész jól összebarátkozott már vele.

Glassl Dominik új kedvenc tűzzsonglőr eszközével, a sárkánybottal
Fotó: Pintér Ádám

Elmondta továbbá, hogy tavaly érettségizett a helyi Petőfi gimnáziumban, jelenleg a veszprémi Pannon Egyetemen tanul drámapedagógiát. Tűzperformanszával – melyből évente kilenc-tíz van, úgyhogy elég jól terjed ez a tűz, jegyezte meg nevetve – járt már a környező falvakban, Budapesten, Délvidéken, azonban Pápán ez volt az első fellépése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában