hirdetés

2020.07.10. 14:15

Ismét támadnak a szúnyogok

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt mostanra az ország legnagyobb részén, a saját bőrünkön érezhető szúnyoginvázió alakult ki.

Forrás: Shutterstock

Fotó: nechaevkon

Az ártalmat okozó imágók a nagy melegben rendkívül gyorsan képesek kifejlődni a korábbi esőzések nyomán nagy számban kialakult tenyészőhelyekből. Az erős szúnyogártalom miatt az eddiginél is fontosabb a lakókörnyezetünkben megtalálható mikrotenyészőhelyek felszámolása. Egy vízzel teli virágcserépben, madáritatóban százszámra képesek megjelenni a csípőszúnyogok lárvái, amelyek a jelenlegi meleg időben akár egy hét alatt kifejlődhetnek. Érdemes tehát felszámolni környezetünkben a pangó vizeket. Ha a már kifejlődött példányok számát szeretnénk csökkenteni házunkban és annak közelében, érdemes tartós műszaki megoldásban gondolkodni. Cikkünkben a rovarcsapda lámpák nyújtotta lehetőségnek járunk utána Magyarország legnagyobb világítástechnikai e-kereskedője, a Lumenet szakmai segítségével.

Mi az a rovarcsapda lámpa?

Tartós gyérítésben egyértelműen a legjobb műszaki megoldást a rovarcsapda lámpák biztosítják. Ezek a lámpák úgy működnek, hogy a bennük lévő UV-A fénycső – fejlettebb típusoknál UV-A LED fényforrás – által kibocsájtott fény odavonzza a rovarokat, legyenek azok szúnyogok, legyek, darazsak, molylepkék, muslincák, stb., majd a fénycsövek körül lévő nagyfeszültségű ráccsal érintkezve a rovarok azonnal elpusztulnak. Fontos, hogy ez a fényforrás típus nem keverendő a fertőtlenítésre használt UV-C fényforrásokkal.

Mi történik a rovarokkal?

A rovarcsapdák külső biztonsági védőrácsán könnyedén átrepülnek, majd a belső nagyfeszültségű rácshoz hozzáérve azonnal elpusztulnak. A tetemek ezután a készülék alján lévő kivehető tálcába hullanak, melyet érdemes hetente 2-3 alkalommal tisztítani, mert meg fog telni. Ezen kívül a rácsot is célszerű tisztítani: nagyon fontos, hogy ezt mindig feszültségmentes állapotban kell elvégezni, hiszen a belső rács ugyan kis árammal, de nagyfeszültségű. A belső rács tisztításához húzzuk tehát ki a rovarcsapda dugvilláját a hálózatból és egy ecsettel a külső rácson átnyúlva tisztítsuk le a belső rácsot, majd vegyük le és ürítsük ki az alsó tálcát, melybe a szúnyogok, legyek, darazsak, molylepkék, muslincák, stb., hullottak.

Használható kültéren?

Elsőre talán furcsán hangzik egy-két ipari típus kivételével nem. A rovarcsapda lámpák kialakításuknál fogva nem tudnak esővédettek lenni. Természetesen elsősorban kültéren tudják odacsalogatni, majd elpusztítatni a kellemetlen vendégeket, de mindig úgy kell elhelyeznünk a rovarcsapda lámpákat, hogy ne érhesse nedvesség. Legnagyobb eredmény akkor érhető el, ha a lámpát olyan nyitott, de esőtől védett helyre szereljük, amely a minél nagyobb területről látható.

Mennyi egy rovarcsapda lámpa élettartama?

Az általános rovarcsapdákban használt UV-A fénycsövek élettartama a működtető egységtől függően 6-10 000 üzemóra, míg UV-A LED fényforrásokkal szerelt rovarcsapda lámpa típusok gond nélkül tudnak 15 000 üzemórát szolgálni, mely napi 8 órával számolva 1875 nap is lehet.

Mikor célszerű használni?

A lehető legnagyobb eredmény elérése érdekében szezonban a rovarcsapda lámpákat kora estétől a késő éjszakai órákig érdemes használni. Természetesen nem életszerű, hogy minden nap figyeljünk az ideális ki és bekapcsolásokra, célszerű e célra beszerezni egy időzíthető kapcsolóórát, mely segítségével automatizáltatók a be és kikapcsolási időpontok.

Mint látható, a rovarcsapda lámpák az egyik leghatékonyabb megoldást kínálják ahhoz, hogy a nyári esték teraszunkon ne a vérszívók csapkodásáról szóljanak. Alacsony, akár 3490 Forintos áruk jóvoltából pedig, a beruházás is nagyon gyorsan megtérül az ismert szúnyogirtókhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában