Értelem és érzelem szorzata

2020.07.19. 07:00

Kevés félreértés és kevés kompromisszum kell a jó párkapcsolathoz

„Amikor beleszeretünk valakibe, istenítjük. Minden gondolata tetszik. Aztán a saját képünkre próbáljuk formálni, de ha sikerülne, a saját klónunkkal élnénk együtt, ami unalmas” – állítja Pilát Gábor párkapcsolati tanácsadó.

Rimányi Zita

20200717 Veszprém Pilát Gábor író előadása a párkapcsolati nehézségekről a Petőfi Színházban Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Párkapcsolati nehézségek címmel tartott előadást a Veszprémi Petőfi Színház „Lélektől lélekig...” Érzékenyítő Fesztiválján Pilát Gábor. Szerinte az lenne furcsa, ha nem lennének ütközések egy kapcsolatban. Oda kéne oknyomozó riportereket hívni, ahol nincsenek viták. A nehézségek ugyanis természetesek. Velejárói egy viszonynak, amelybe a társak más-más traumákkal, eltérő szocializációval érkeztek. Ahol nincs gond, ott van baj. Ám azért a szakértő azt tanácsolja, a szerelmesek felejtsék el azt, hogy vannak magától értetődő dolgok. Sokszor gondolják ugyanis, hogy a másiknak tudnia kellett volna, mit hogyan kellett volna csinálnia. Ez a zűrzavar, a veszekedések egyik táptalaja. Jobbak az észszerűen lefektetett szabályok, amiket persze be is kell tartani.

Nagy buktató lehet a nem egyértelmű kommunikáció is. „Ha mondok valamit és a másik tökéletesen érti, az a duplikáció. Ha mást sejt a sorok közt, az az interpretáció” – magyarázta el a szakértő és szerinte a félreértések, a veszekedések az utóbbiból fakadnak. Ha a felek elbeszélnek egymás mellett. Ezért egyszerű a recept: duplikálhatóan kell beszélni és érdemes helyesen duplikálni, amit a másik mond.

Sokféle típusú kapcsolat lehet boldog Pilát Gábor szavai szerint. De ha a felek nem ugyanahhoz adják a beleegyezésüket, ha az egyik fél nem képes adni, akkor a másik frusztrált lesz, mert úgy érzi, sosem kap semmit. Előre lehet tudni, hogy az ilyen kapcsolat befuccsol. S a nagy különbségeken is könnyen elcsúszhat egy lángolóan kezdődött szerelem. Ugyan az ellentétek vonzzák egymást, a hasonlóságok tartanak össze. Lehetnek tányértörő veszekedések, ha vannak közös elgondolások, nézőpontok, akkor mégse csökken a kötődés. Az erős kapocs konfrontálódáskor is összetart.

Az erős kapocs konfrontálódáskor is összetart
Fotó: Penovác Károly/Napló

Minden párkapcsolat az érzelmi és a racionális rész szorzata – szögezte le Pilát Gábor és hozzátette: azt pedig tudjuk a matematikaórákról, hogy ha nullával szorzunk valamit, akkor az eredmény is nulla lesz. Tehát, akár az érzelmi, akár a racionális rész hiányzik, nem maradnak együtt a párok. Ha kevés az egyezőség, sok a konfliktus. Ha sokmindent másképp gondolnak... Lehetetlen a másikat megváltoztatni, azt kell keresni, miben tudunk hozzá kapcsolódni. Ám, ha azt kérdezik a párkapcsolati tanácsadótól, mennyi kompromisszumot érdemes vállalni, akkor az a válasza: nem túl sokat. Ha ugyanis akár a nő, akár a férfi, vagy esetleg mindketten túl sokat feladnak vágyaikból, nem jön meg a boldogság. Ha túl sok az elfojtás, a tűrés, a lemondás, ha a valóság túl messze van a vágyaktól, annak nem lesz jó vége.

A tűrésnek van határideje – állítja a szakember. Ha már régóta egyáltalán nem kényelmes az így fenntartott helyzet, egyszer csak jön a robbanás. A csapot-papot otthagyok. Annyit jegyzett meg még Pilát Gábor, hogy ha nem a párja, hanem maga miatt változik meg valaki, akkor mindkettejüknek jobb lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában