hirdetés

2020.08.27. 16:03

Így gyalogolj az egészségedért!

Ismerős az a helyzet, hogy szeretnél mozogni, de érzed, hogy a futást nem neked találták ki és az edzőtermi bérletre sem adnál ki tízezreket? Sokan ilyenkor adják fel, mert nem tudják mivel próbálkozzanak. Pedig a megoldás egyszerűbb mint gondolnád. Ilyenkor érdemes egy próbát tenni a gyaloglással.

A gyaloglás és a séta két különböző dolog!

Ha a futás nem tölt el örömmel és a szervezeted sem bírja a futás okozta terhelést, próbálkozhatsz gyaloglással. Ilyenkor természetesen nem a bevásárlóközpontokban kirakatról kirakatra való sétálgatásra kell gondolni.

A gyaloglás egy intenzív, pulzusemelkedéssel járó mozgás, ami mellett ugyanúgy át lehet mozgatni az ember izmait, mint másmilyen sporttal. Nem szabad tehát összekeverni a klasszik nézelődős sétálgatással.

A gyaloglás helyes technikája

A gyaloglás vitathatatlan előnye a futással szemben, hogy sokkal jobban kíméli az ember szervezetét, főleg a térdizületeket. De ahhoz, hogy a gyaloglás hatékony legyen és közben az egészségedre is vigyázz, el kell sajátítani a gyaloglás helyes technikáját.

Gyaloglás közben a testtartásnál ezekre figyelj:

  • A karod tartsd derékszögben.
  • Egyenes testtartás mellett a vállaid húzd kicsit hátra és engedd lefelé.
  • A fejed ne nyújtsd előre, akkor tartod jól, ha a füleid a vállaiddal vannak egyvonalban.
  • A kézfejed lazán tartsd ökölben.
  • Mozgás közben a karjaidnak ne legyen túl nagy kilengése. A kar előre lendülésénél a kézfejed ne kerüljön a vállad fölé, hátra lendítésnél pedig a könyököd ne álljon el, a karod maradjon végig a tested mellett.

    Bár a gyaloglás egy viszonylag kíméletes sport, mégis oda kell figyelni nemcsak a helyes testtartásra, hanem arra is hol gyalogolsz. Ugyanis a gyaloglásnál sem mindegy milyen talajon végzed. Az ideális, az ízületeket kevésbé terhelő puhább talaj, mint amilyen a füves terület, a futópálya, a földút.

    Ha szeretnéd egy kicsit fokozni az intenzitást, használhatsz extra súlyokat. A bokasúlyok helyett viszont inkább kézi súlyzókat válassz, mert a bokasúlyok változtatnak a természetes járáson.

    A titok a gyaloglócipőben rejlik

    Tévhit, hogy bármilyen cipő megfelel gyaloglásra. Aki ebben hisz, az valószínűleg összemossa a gyaloglást a sétálással. Az intenzív gyaloglás ugyanúgy igényli a megfelelő sportfelszerelést, mint a futás.

    De az is rossz megközelítés, hogy az egyébként futásra használt futócipőt használod gyaloglásra. Mivel a két mozgás egészen máshogy terheli a testet, ezért az ideális gyalogló cipő és a futócipő sem ugyanolyan.

    Míg egy futócipőnél fontos az ütközéscsillapítás és a láb megtámasztása, addig a gyaloglásnál ezeknek nincs olyan nagy jelentősége. Ami a gyalogló cipőnél fontos, hogy támogassa a gyaloglásra jellemző átgördülő mozgást. Gyalogláshoz mindenképpen könnyű, puha és vékony talpú sportcipőre van szükség. A futócipők azért sem ideálisak gyaloglásra, mert kevésbé puhák, nem annyira támogatják az átgördülő mozgást, mint a kimondottan gyaloglásra tervezett sportcipők.

    A Skechers sportcipői között találsz kimondottan gyaloglásra szánt lábbeliket. A Skechers GOwalk sportcipőkkel igazi öröm a gyaloglás. Mit tudnak ezek a cipők?

  • Innovatív talpbetét és párnázás vigyáz a lábfej egészségére.
  • A felső szövet kellően rugalmas, így gyaloglás közben felveszi a lábfej formáját.
  • Szuperkönnyű, ideális gyalogláshoz.
  • Lélegző felső szövet biztosítja a kellő szellőzést.
  • Fotó:

    Az ecipő kínálatában többek között a Skechers GOwalk sportcipőit is megtalálod. Nem kell feláldoznod a lábad egészségét a divat oltárán. Ezek a cipők amellett, hogy kényelmesek és vigyáznak a lábad épségére a mai trendeknek is tökéletesen megfelelnek.

    Gyalogolni is ésszel kell!

    A végére pedig még egy jó tanács: ne becsüld alá a gyaloglást! Egy intenzív gyaloglás remekül átdolgoztatja az izmaid, ezért itt is fontos a fokozatosság. Szoktasd hozzá a tested a gyaloglás okozta terhelésnek. Apránként növeld a távolságot, az intenzitást és edzés előtt ne maradjon el a bemelegítés, a végén pedig a nyújtás.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában