Tele vagyunk víziókkal

2020.09.20. 07:00

Falra akasszuk vagy bútorra állítsuk a tévét?

A televíziót rátehetjük egyszerűen a komód tetejére, kerülhet a falra, vagy körbeépíthetjük és a nappali díszévé tehetjük. A tökéletes kikapcsolódáshoz fontos az is, hogy a készülék a megfelelő magasságban és távolságban legyen.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: shutterstock

A konyhai hokedlire tett, kézi irányítású televíziók helyett ma már sík képernyőn, mozi minőségű hangrendszer mellett élvezhetjük a mozgóképet. Ahogy fejlődött a technika, úgy vált egyre inkább otthonunk részévé a televízió. Ma már nem az a kérdés, hogy van-e készülékünk, hanem hogy miként illesszük bele azt a szoba, a nappali, a konyha terébe, összképébe.

Az esztétikus kábelezésre is figyeljünk. Először is meg kell találni a helyiségben a legideálisabb helyet a készüléknek. Napközben élvezhetetlen lesz a kép, ha ablakkal szemben kap helyet a televízió, de gondoskodni kell az árnyékolásról akkor is, ha a fény a készülék mögül érkezik. A tévéképernyő átlója határozza meg, hogy milyen távolságból nézzük, a közepe pedig ideális esetben 110 centiméter magasan legyen, átlagosan ugyanis ebbe a síkba esik a szemünk ülő helyzetben.

A televíziók egyre vékonyabbak és könnyebbek, már nem igényelnek nehéz talapzatokat, még a legnagyobb képátlójú készülékhez is kapható erős, dőlésében és oldalirányban is állítható konzol. Így eldönthetjük, hogy falra akasszuk vagy bútorra állítjuk-e. Akármelyiket is választjuk, dekorációs szempontból remek lehetőséget rejt a tévé mögötti falrész.

A televízió helye ma már nem feltétlenül a komódon van, kerülhet akár a falra egy szekrénybe is, elforgathatóan Fotó: shutterstock

Költséghatékony megoldás, ha az enteriőr többi falától eltérő falszínnel vagy mintás drapériával emeljük ki a médiafalat. Divatos a fa vagy háromdimenziós fali panel, de akár természetes vagy mesterséges kő, tégla, gipszlap is kerülhet ide. Egyedi megjelenést sugároz, ha a készüléket képek és lebegő polcok kompozíciójába rejtjük. Ez első pillantásra egyszerűnek tűnik, valójában azonban nem könnyű megtalálni a megfelelő összképet. Ha a hely engedi, látványkandallóval vagy könyvespolccal még intimebbé varázsolhatjuk otthonunk ezen pontját. Gyakori megoldás, hogy gipszkarton falra kerül a tévé, ez akár térelválasztó szerepet is betölthet. Elforgatható megoldás is létezik már, akkor akár két helyiségből is nézhető a készülék.

Érdemes külön gondot fordítani az esztétikus kábelezésre, amit lehet, rejtsünk el. Ajánlatos külön a világítást is megtervezni, hiszen teljes sötétségben nem egészséges a szemnek hosszan nézi a képernyőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában