Volt aki azt hitte ufót lát

2020.09.08. 11:00

Fényes tűzgömb világította meg a Balatont

Fantasztikus égi jelenséget videóztak a Balatonnál. A fonyódi Várhegyen lévő kilátón elhelyezett kamera rögzítette, amint egy tűzgömb húzott át az égen.

Forrás: idokep.hu

Ha valaki szombat éjjel nem tudott aludni és inkább az eget kémlelte hajnalban, érdekes jelenséget láthatott. Az időkép fonyódi kamerafelvételén is szépen látszik a felettünk elhúzott fényes tűzgömb. Az égbolton elhaladó meteor annyira fényes volt, hogy megvilágította a Balaton vizét is. A felvételen éppen ez a pillanat látszik, írta meg a likebalaton.hu.

A meteorológiai honlapon azt írják az északnyugati égbolton volt megfigyelhető a tűzgömb egy pillanatra hajnali 4:37-kor, az ország különböző pontjairól is jól lehetett látni. Több kamerafelvételen is szépen látszik a különleges, kamerával ritkán elkapható jelenség.

A tűzgömb jelző egyáltalán nem túlzás, ez valójában egy hivatalos elnevezés, a csillagászatban azokat a meteorokat nevezik így, amelynek fényessége eléri vagy meghaladja a -4 magnitúdót, ami egyébként a Vénusz fényessége az éjszakai vagy a hajnali égbolton.

Az, hogy egy meteoritot látunk az égen, nem is olyan ritka jelenség, mint gondolnánk. A csillagászok számításai szerint évente mintegy 54 tonna anyag hull a Földre kozmikus por vagy meteorit formájában.

Nyitókép és videó: idokep.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában