A természet: gyógyász

2020.10.18. 07:00

Egészséges és számos problémára orvosság is az alma

A télálló almából érdemes most vásárolni több rekesszel, és hűvös, száraz helyen tárolni, így egész télen lehet gyümölcs az asztalon.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Nem árt tudni, hogy az almában van fehérje, rostanyag, keményítő, só, almasav, cukor, csersav. Magas a foszfor-, a vas- és a nátriumtartalma. Nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle. Sokat segíthet azoknak, akik szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegzetük.

Fogyassza, akinek nem a legjobban működik a gyomra, az egészséges ételeket nehezebben emészti, de fokozatosan kezdje el az almaevést, először csak egy-két falattal. Azt nagyon rágja meg, egy harapás almát legalább ötvenszer, mert így keveredik a legalaposabban össze a nyállal, és ez a legfontosabb. Fokozatosan emelje az adagot, de mindig ügyelve arra, hogy az alma pépként kerüljön a gyomorba.

Gyümölcsöt csak magában fogyasszunk. Az almát ebéd előtt vagy vacsora előtt legalább egy órával együk. Ha úgy érezzük, hogy az alma nem csillapítja az éhséget, akkor ez annak a jele, hogy valami baj van a gyomorral vagy az emésztőrendszerrel.

Az alma rendkívül jó hatással van a szervezetre, de nem mindegy, hogy mikor és hogyan fogyasztjuk Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A gyümölcsök nagy része gyógyító hatású, megszabadítja szervezetünket a felhalmozódott mérgektől. Az alma nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van az ételmérgezésre, bélhurutra, vérhasra, Coli-baktérium okozta bélfertőzésre, és segít vesekő esetén. Megállítja a hasmenést, szabályozza a bélműködést, tisztítja a húgyutakat és a tüdőt. Gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket.

Az alma mint gyümölcs savas ugyan, de mégis a szervezetet lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat. Kiválóan gyógyítja a hörghurutot és a felső légúti betegségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában