Olvasónk kérdezte, mi utánajártunk

2020.10.20. 11:00

Kell-e jogosítvány az elektromos kerékpárhoz?

2018-ban beszereztünk elektromos kerékpárokat, melyeket pályázati forrásból vásárolt a cégünk. Ezeket most visszavették, mondván, a belügyminisztériumi jogszabály alapján átminősítették őket, ezért jogosítvány szükséges a vezetésükhöz. Most akkor kell hozzájuk jogsi vagy nem? – ezzel a kérdéssel fordult lapunkhoz egyik olvasónk.

Juhász-Léhi István

Fotó: pixabay.com

Megkeresésünkre az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztálya azt válaszolta, hogy a kerékpárok jogosítvány nélkül vezethetők.

Ugyanakkor hozzátették: ha a kérdéses jármű műszaki kialakítása nem felel meg a kerékpár jogszabályi definíciójának, nagy valószínűséggel segédmotoros kerékpárként vehet részt a közúti forgalomban, vezetéséhez így valamelyik járműkategóriában érvényesített vezetői engedély szükséges.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint a jármű fajtájának meghatározása a megyei vagy fővárosi kormányhivataltól kérhető. A kapcsolódó szabályozás az említett évszám, azaz 2018 óta változatlan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában