csodás hatással lehetnek a szervezetünkre

2020.10.04. 07:00

Méhpempő, virágpor az egészségünkért

A méheknek nem csak a mézért, hanem számos másért is hálásak lehetünk. A méhészeti termékek csodás hatással lehetnek a szervezetünkre.

Tóth B. Zsuzsa

A méhészeti termékek csodás hatással lehetnek a szervezetünkre, ne ragadjunk le pusztán a méz fogyasztásánál

Forrás: shutterstock

A méhpempő bioaktív anyagokból összeállított méhtáplálék. Rengeteg hormont, vitamint és nyomelemet tartalmaz. Készítmények formájában kapható, például kapszulaként. Nagyon ajánlott szellemi és fizikai kimerültség, étvágytalanság, depresszió esetén. Fiatalító, energetizáló hatású, de fogyasztásával vigyázni kell, mert hormonkészítmény és vitaminbomba. Daganatos betegek, allergiások, cukorbetegek ne fogyasszák!

A méhméreg a kígyóméreghez hasonló, vizes folyadék, amely jó baktériumölő hatású. Krém formájában kapható, kizárólag kis dózisban, legfeljebb egy hétig alkalmazható, de csak ép bőrfelületen. Hat az immunrendszerre, reumás panaszok esetén javul az ízületek mozgathatósága. Pszichés zavarok esetén, illetve terheseknek, cukorbetegeknek és allergiásoknak tilos használni!

A virágpor a fiatal méhek tápláléka. Fehérjeforrás, a vegetáriánusoknak kitűnő táplálékkiegészítő. Rengeteg aminosavat, ásványi anyagot, vitamint, enzimet tartalmaz. Adagja napi 1-2 kávéskanál, amit kúraszerűen, 3-4 hétig fogyaszthatunk. Virágpor-allergiásoknak, túlsúlyos személyeknek tilos fogyasztani. Ajánlott általános roborálószerként, lábadozóknak, a fejlődésben lévő gyerekeknek kétéves kor felett.

A méhészeti termékek csodás hatással lehetnek a szervezetünkre, ne ragadjunk le pusztán a méz fogyasztásánál Fotó: shutterstock

A méhviasz a lép alapanyaga a kaptárban. Magas az A-vitamin-tartalma, szájüregi és felső légúti gyulladások esetén biorágógumiként hat: tisztítja a fogat, erősíti a fogínyt.

A propoliszban több mint 200-féle alkotórészt azonosítottak: sok ásványi anyagot és baktériumölő hatású flavonokat. Külsőleg és belsőleg is hatásos, fokozza az immunerőt. Tabletta, tinktúra és krém formájában kapható. Belsőleg baktérium-, gomba- és vírusölő, gyulladásgátló hatású, erősíti az immunrendszert. Allergizálhat, ezért először óvatosan használjuk! A kenőcs gyógyítja a bőrsérüléseket, gombás fertőzéseket, reumát, ekcémát, övsömört. Ügyeljünk arra, hogy kimoshatatlan foltot hagyhat a ruhán! Szív-, vese-, és májproblémák, illetve allergia esetén szigorúan tilos a használata!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában