Nemcsak divatosak, de praktikusak is

2020.11.01. 07:00

Így válassz magadnak megfelelő ágyvéget

Az ágy sokak számára nem csupán az alvás, hanem a tévézés vagy éppen az olvasás helye is. Ezekhez a tevékenységekhez azonban elengedhetetlen a megfelelő ágyvég, amely legyen dekoratív, ugyanakkor puha, kényelmes, és egyben védje a falat. A hálószoba dísze is lehet akár.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: shutterstock

Ezért érdemes kiemelni, különlegessé, színessé tenni, hiszen hozzájárul a helyiség hangulatához. Lehet elegáns, bohém, romantikus, rusztikus, vagy akár teljesen egyedi is, ha magunk készítjük, vagy méretre készíttetjük asztalossal. Készülhet például – és a legtöbb esetben – fából, amely igazán nagyon sokoldalú anyag, remekül ki is használhatjuk.

Ha a rusztikus stílus kedvelői vagyunk, a fából készült ágyvéget eleve nekünk találták ki. Önmagában is gyönyörű lehet akár egészen a mennyezetig felhozva, de ha normál méretű, dobjuk fel egy szép szőnyeggel, vagy burkoljuk szivaccsal és bársonnyal a hátoldalán letűzve. Máris különlegesebb ágyvégünk lesz.

Különleges tapétával, vagy erősebb árnyalatú falszínnel dobhatjuk fel a hangulatot mögötte. Ha nem ér a plafonig, tehetünk fölé egy képet, vagy a vidékies stílust, az újrahasznosítást kedvelők akár egy régi ablakkeretet is felakaszthatnak fölé a falra, befestve. Abba kerülhetnek képek, vágathatunk bele tükröt, de akár üresen is hagyhatjuk.

Évszakhoz illő dekorációval szintén feldobhatjuk. Télen akasszunk rá égősort, tavasszal pedig selyemvirággal díszíthetjük. Ha szeretnénk modern mintákkal feldobni a szobát, válasszunk mintás ágyvéget.

Az ágyvég többféle anyagból is készülhet Fotó: shutterstock

Az elegancia kedvelői akár baldachint is készíthetnek, aranykeretes antik tükröt tehetnek a falra sárgaréz falikarokkal. Gondolni kell ugyanis a világításra is, érdemes a franciaágy mindkét oldalára beszerezni egy-egy éjjeli vagy olvasólámpát, esetleg más hangulatvilágítást. A lámpák kerülhetnek az éjjeliszekrényre, de a falra, az ágy két oldalára is, sőt, az ágy közepe fölé szintén.

Az ízlésünktől és a funkciótól függ, hogy mit választunk, de a helyiség stílusát, hangulatát mindenképpen vegyük figyelembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában