Faültetés házassági évforduló és születés alkalmából

2020.11.10. 07:00

Zöldebbé teszik Ajkát

Ajkaiként, ha megteheted, ültess egy fát! jelmondattal indult mozgalom a város zöldebbé tételére.

Tisler Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: LightField Studios

A programot Hauser Roland és felesége, Hauser-Megyimórecz Nikolett indította tavaly októberben, a szoborpark mellett házassági évfordulójuk alkalmából ültettek fát.

Példájukat látva magánszemélyek, civil szervezetek csatlakoztak, és ültették el saját fájukat. Kalóz Tímea környezetvédelmi ügyintéző kérdésünkre elmondta, fát ültetni csak előzetes egyeztetést követően, a kijelölt helyre lehet. Minden városrészben jelöltek ki olyan területet, ahol engedélyezett a faültetés. Az ültető magánszemély vagy civil szervezet képviselője megállapodást köt az önkormányzattal, amelyben kijelölik a helyszínt, valamint az igénylő vállalja a faültetési hozzájárulás megfizetését.

Városképi szempontból szeretnék megőrizni a park jellegét, illetve további cél a városi létnek és klímának megfelelő fák ültetése. A növények kiválasztásánál figyelembe kell venni a klíma változását, az egyre melegebb nyarakat és teleket, fontos, hogy a fák ezt kibírják. A szárazságtűrőbb fajtákat részesítik előnyben, elsősorban juharokat, amelyek jobban bírják a városi létet, kevesebb a károsítójuk, a kártevőjük. Ilyen például az ausztrál celtisz, amely egy ostorfaféle, jó szárazságtűrő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában