az önállóbb életért

2020.12.01. 11:00

Okos vakbotot kapott a Hangadók zenekar énekese

Okos vakbotjának használatát gyakorolja Zemán János. A Hangadók zenekar énekese és dobosa, a Molnár Gábor Műhely Alapítvány foglalkoztatottja ezekben a hetekben minden szabad idejében a bot működéséhez szükséges okostelefon működését tapasztalja ki.

Tisler Anna

Janó az alapítvány előtti téren próbálgatja az okos vakbotját

Fotó: Györkös József/Napló

A születése óta vak, egyedül élő fiatalember, ha elsajátítja a bot használatához szükséges ismereteket, nagyot lép az önálló élet felé. Az előzményekről Benyó Ákos, az alapítvány munkatársa elmondta, hogy tavaly november elején jótékonysági koncertet tartott a Hangadók, amelynek bevételéből vásárolták a ma még Magyarországon szinte ismeretlen okos vakbotot és az okostelefont. A telefont Janó egy szoftver segítségével tudja kezelni, amely mondja, hogy milyen ikonra kattintott rá. Ha a telefonkönyvben lapoz, akkor azt, hogy melyik betűnél tart, így tud hívást kezdeményezni.

A vakbothoz csatlakoztatás után a program segítségével Janó önállóan is el tud jutni bárhova a városban. A helymeghatározó programban rögzíti az úti célt, a rendszer a kiindulási pontot érzékeli. A program angolul beszél, ezért a használathoz szükséges kifejezéseket – például fordulj jobbra, fordulj balra, állj meg, megérkeztél – el kell sajátítania angolul.

Koncertbevételből fizették a telefont és a Törökországból rendelt botot. Janó ma az alapítvány munkatársai segítségével ismerkedik az eszközzel, már nem csupán az épületben, hanem az utcán is. Benyó Ákos elmondta, hogy Janó az alapítvány munkatársaitól minden támogatást megkap ahhoz, hogy boldoguljon a mindennapokban, de a cél az, hogy minél önállóbb életet éljen.

Janó az alapítvány előtti téren próbálgatja az okos vakbotját
Fotó: Györkös József/Napló

Janó jól halad a telefon használatával. A botot még nem csatlakoztatták rá, de ha rajta múlik, hamarosan elérkezik az a pillanat is. A botot használat előtt bekapcsolja, maga elé tartja úgy, mint a korábbi botját, csak annyi a különbség, hogy a mostani rezgéssel jelzi, ha akadályhoz közeledik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában