Magyarul rajzol a világ

2020.12.15. 11:00

Több mint harminc országban sikeres a Füredről származó Huszár-módszer

Huszár Antal harcművészként, zeneszerzőként és képzőművészként évtizedek óta a „szamurájok útján” járva felismerte az összefüggéseket a sport és a művészetek között. Harminc­három évnyi tapasztalatát felhasználva kifejlesztette a mára világhírűvé vált Huszár-módszert, mely 2017 óta világelső az intenzív rajzoktatásban.

Szendi Péter

Huszár Antal az egyik leglelkesebb tanítványával, Nagy Fruzsinával

Fotó: Szendi Péter

– Néhány év alatt nagyot fordult velem a világ. Dubajtól Amszterdamon át a festői Skóciáig minden héten másik országba repülök tanítani. Az idén már Amerikában is elindultak a kurzusaink. Több mint harminc országból vannak tanítványaim, akik olykor a világ legtávolabbi pontjairól utaznak Európába csak azért,

hogy a módszeremmel fejlődhessenek.

Köztük elismert művészek, rajztanárok, ami egyszerre felemelő érzés, nagy megtiszteltetés és természetesen felelősség is – kezdi a beszélgetést Huszár Antal, akinek alig néhány év alatt már több mint hétezer tanítványa tapasztalta meg személyesen is a Huszár-módszer hatékonyságát, mellyel valóban bárki megtanulhat élethűen, fotó­realisztikusan rajzolni, akár fejből is, nem csak másolva.

Az időközben Skóciában megalapított nemzetközi akadémia igazgatójaként arról mesélt, hogy már születése óta kapcsolatba került a művészetekkel, hiszen sok időt töltött Lipták Gábor balatonfüredi író házában, akinek édesanyja volt az asszisztense. Ő is nagyon szépen rajzolt, ez inspirálta őt. Szintén édesanyja közbenjárására tizenegy éves kora óta tanult professzionális képzőművészetet a szomszédjukban élő híres festőművésznőtől, iskola után, s nagynénje is támogatta őt. Ugyanebben az évben kezdett el karatézni és gitározni is. Szolgált a hadsereg ejtőernyős elit alakulatában, mely után évtizedeken át karateedzőként és közelharckiképzőként, majd középiskolai tanárként dolgozott.

Fotó: Szendi Péter

– Tizenhat éven át voltam a magyar karateválogatott versenyzője. Mindig azt hittem, majd a sporttal fogom bejárni a világot. De végül a rajzoktatás hozta el ennek a lehetőségét – meséli lelkesen Tonchi, akit mindenki így ismer.

Miután egy szerencsétlen balesetben elrepedt két nyakcsigolyája és átmenetileg lebénult, ismét a rajz kapott főszerepet az életében. A finom motorikus mozgások újratanulása időbe telt. Az orvos eltiltotta a karatétól, a gitárt is sokáig csak nézegetni tudta.

A rajz volt az, amivel lassan újra felépült.

– Többen is kértek, hogy tanítsam őket rajzolni, de a klasszikus akadémikus módszer erre alkalmatlan, ha valaki nem született tehetség – magyarázza Tonchi, akinek elbeszéléséből hamarosan meg­tudtam, hogy a módszere tematikájának alapötletét a karatetanulmányai és zeneszerzői ismeretei adták. – Tudományosan megértették velünk a karate technikáinak biomechanikáját, energetikáját, fizikáját. Gyakorlatilag újratanultuk a karatét. Már értettük is, amit addig csak érzésből csináltunk. Akárcsak a zene vagy a sport, a képzőművészek által kiváltott érzelmek is leírhatók algoritmusok formájában a matematika és a mértan nyelvén. Ezért vagyunk képesek arcfelismerő és az arcvonásokat tökéletesítő programokat írni. De miért ne hozhatnánk létre olyan algoritmusokat, amelyekkel az emberi elmét programozhatjuk újra? Kutatni kezdtem, hogy megértsem, és ne csak érezzem a rajzban is a tökéletességet. Pszichiáterekkel, festőművészekkel, rajztanárokkal konzultáltam, éveken át tanulmányoztam a modern agykutatás eredményeit.

Megszállottan kerestem a megoldást egy olyan módszer megalkotására, mellyel szó szerint bárki képes rendkívül rövid idő alatt professzionális szintre fejleszteni a rajztudását. Két év alatt közel háromezer diákomon kísérletezve teszteltem, végül 2017-re – megőrizve a klasszikus művészeti értékeket – az amerikai jobb agyféltekés rajzolás alapelvével szinte teljesen ellentétes módszert fejlesztettem ki, melyet úgy aposztrofáltam, hogy „az öntudatra ébredt érzelmek művészete”.

Huszár Antal az egyik leglelkesebb tanítványával, Nagy Fruzsinával
Fotó: Szendi Péter

Mint azt megtudtam, a Huszár-módszer még a legképzettebb képzőművészek számára is új ismereteket nyújt, amelyek segítségével közelebb kerülhetnek a lélekkel teli tökéletes formák érzésből történő megalkotásához. A világon egyre több művészeti iskolába hívják meg tanítani, rendhagyó egész napos kurzusokra, melyekre gyakran újságírók is beülnek, hogy hiteles cikket írhassanak erről a világújdonságnak számító magyar módszerről. Az általa alapított akadémia a kezdetektől támogatja a rákbeteg gyermekeket és a szegény sorban élő embereket egyaránt. Mint mondta, számos példa van arra, hogy néhány hónap alatt olyan szintre fejlődnek a tanítványai, mellyel kiegészítő jövedelemhez juthatnak, vagy később akár főállásban is a rajzolással foglalkozhatnak.

2019-ben jó barátságba került Böjte Csabával, akinek meghívására rendszeresen ta­nít Európa legnagyobb árvaházában is. Büszkén mesélt arról, hogy a világ legkiválóbb rajzeszközeivel oktatnak, melyek között számos saját fejlesztésű, különleges eszköz található. A legértékesebb mind közül a szemmértékfejlesztő „Huszár-mérő”, melynek gyártása Balatonfüreden történik.

Minden darab névre szólóan készül, a latin betűk mellett rovásírással is feliratozva.

– A logónk is a H betű rovással. Szeretném, ha megismerné a kurzusainkon keresztül a világ, hogy milyen ősi és gazdag kultúrával rendelkezik a magyar nemzet. Büszkén hangoztatva minden országban, hogy magyar módszertannal tanulnak – zárja szavait Huszár Antal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában