Életre kelnek a fonalak zircen

2020.12.10. 07:00

Tóth Erika szívét-lelkét horgolja bele minden alkotásba

Örömet szerezni másoknak a saját alkotásunkkal – e cél mentén „gombolyítja” a fonalat Tóth Erika zirci alkotó. Élethű horgolt figurái nagyrészt ajándéknak készülnek, rendkívül népszerűek a közösségi oldalon, fellelhetők a városi könyvtárban, és olyanok is vannak, amelyek külföldre utaztak el.

Kelemen Gábor

Tóth Erika az otthonában néhány alkotásával

Fotó: Kelemen Gábor

– A kézimunka mindig is közel állt hozzám. Nagyon sokat kötöttem, amikor a gyermekeim kicsik voltak. Az apró ruhadarabok, takarók hamar elkészültek, sikerélményt adtak, hogy a kislányaimnak el tudtam készíteni egy-két kedvenc holmit. Úgy látom, a kézzel készült egyedi munkák újra divatba jöttek. A horgolás négy-öt éve kezdett el igazán érdekelni – meséli Tóth Erika, aki az interneten keresztül kapott kedvet az alkotófolyamathoz, az alapfogásokon kívül sok más egyéb technikai megoldást is sikerült így elsajátítania.

Azt mondja, leginkább örömszerzés céljából, ajándéknak készíti a tárgyakat, unokáknak, barátoknak, ismerősöknek. Szeretne másoknak is vidámságot hozni az életébe a figuráival. Több alkotása utazott messzi földre; Finnországba, Dániába, Angliába, Ukrajnába, a zirci városi könyvtárban pedig boldogan fedezik fel a kisgyerekek Bogyót és Babócát, télen a hóemberes forgót, de megtalálhatjuk itt Süsü, a sárkány első példányát is. Ez az egyik büszkesége Erikának, hiszen az ismert bábfigura horgolt másának a kivitelezése volt az eddigi legnehezebb feladat számára, nem gondolta, hogy ezt valaha el tudja készíteni.

Tóth Erika ötszörös boldog nagyi, így hát azon sem lehet csodálkozni, hogy nagyon sok ötletet, kérést kap az unokáitól, amelyeket természetesen teljesít is. A család minden tagjának készített már egyedi adventi koszorút, tárolókosárkákat, táskákat. A világhálón keresztül is szerez inspirációt a további munkákhoz, illetve nagyon szereti az amigurumi figurákról kiadott könyveket, újságokat. Az ismerősei körében is vannak, akiknek a horgolás a fő hobbijuk, kölcsönösen segítik egymást különböző fórumokon keresztül.

Tóth Erika az otthonában néhány alkotásával
Fotó: Kelemen Gábor

Már több mint száz alkotás került ki a kezei közül, de hangsúlyozza, folyamatosan lehet tanulni és fejlődni, számára minden egyes figura tapasztalatot és egy új kihívást jelent. A zirci alkotó már készül a szeretet ünnepére, advent időszakában mézi figurákon és karácsonyfadíszeken dolgozik. Szabadidő-eltöltésnek indult az egész, de bevallja, mára szerelem lett a horgolásból, minden percét élvezi, csodálatos érzésnek nevezi, amikor a fonal a kezei között szinte életre kel. Aki pedig már tapintotta, vagy csak látta Erika munkáit, az nagyon jól tudja, hogy az anyag mellett a szívét-lelkét is belehorgolja minden alkotásába.

Elképzelte, hogy van egy kis boltocskája meseolvasó sarokkal, tele sok-sok csodás könyvvel, a kicsiknek játszósarokkal. Bárki bármikor betérhetne ide, ha szeretne megtanulni horgolni vagy kötni, vagy csak éppen szemlélődni. Együtt alkothatna kismama, nagyi, dédi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában