Világverseny az Arab-sivatagban

2021.01.09. 15:21

A Dakar-raliról jelentkezett a balatonfüredi Fazekas Károly

A szaúd-arábiai Hailban, a dakari raliverseny egyetlen pihenőnapján, január 9-én értük el telefonon Fazekas Károly pilótát, érdeklődve róluk, illetve a világ legnagyobb sivatagi viadaláról, melyen a balatonfüredi Fazekas Motorsport csapata egy Scania versenykamionnal vesz részt.

Kovács Erika

Forrás: Fazekas Motorsport

- Jól érezzük magunkat, minden rendben van, amit elvártunk magunktól, teljesítjük – mondta Fazekas Károly. A balatonfüredi pilóta megjegyezte, jól jön mindenkinek a pihenés, a regenerálódás; a verseny kemény, de ezért jöttek ide.

Fotó: Fazekas Motorsport

Naponta nagyon sokat mennek, adódik, amikor 900 kilométert, de a legkevesebb a napi 700 kilométer. Eddig a leghúzósabb az első, illetve az ötödik nap volt, mert hosszú úton és nagyon kemény talajon autóztak, rengeteg sziklával, ami inkább már triálpályának illett be. Emiatt több helyen is nagyon lassan kellett menni, mert vigyázni kellett a gumikra.

A napi mintegy ezer kilométer eléggé igénybe veszi őket, reggel beülnek az autóba, és tíz óra múlva szállnak ki belőle.

Fotó: Fazekas Motorsport

Vasárnap és hétfőn maratoni napok, újabb ismeretlen pályák jönnek, és nem tudnak találkozik a szervizkamionnal, így nagyon óvatosan kell menni.

Az éjszakákat táborban töltik, ahol a szervezők biztosítanak reggelit, vacsorát; az útra csomagot kapnak, húskonzervvel, édességgel, gyümölccsel, vízzel. Eleinte 30 fokban autóztak, de már kellemes, húsz fok körüli a hőmérséklet napközben, és éjszaka sincs hidegebb nyolc foknál, ami kitűnő körülmény a versenyzéshez.

Fotó: Fazekas Motorsport

A pilóta a kérdésre, hogyan érintette eredményüket az, hogy a minap behúzták a célba a bajba jutott másik magyar csapatot, úgy fogalmazott, nem az eredményen gondolkodott. Egy helyet vesztettek el az összetett eredményükből, így most a 13. helyen állnak, amúgy 12.-ek lennének.

- Úgy gondoltam, ezt mindenképpen meg kellett tenni, mert magyarok ők is, emberségből is segítettünk nekik – érvelt a pilóta. Felidézte. segítenek másoknak is, például az egyik csapatnak lerobbant az egyik kocsija, amit ők a trélerükön szállítanak tovább, két motorosnak pedig gumikat visznek, meg féltengelyt.

Fotó: Fazekas Motorsport

Fazekas Károly külön köszönettel beszélt azokról, akik szurkolnak a balatonfüredieknek, ez nagyon sokat jelent nekik.

A 15 napos Dakar-rali január 3-án kezdődött Dzsiddában, ahol a befutó is lesz. A verseny távja 7600 kilométer, melyből 4700 kilométer a mért szakasz. A versenyzők több kategóriában indultak. A balatonfürediek versenykamionjában Fazekas Károly pilóta, valamint Horn Albert és Csákány Péter versenyez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában