ünnep

2021.03.29. 16:00

Gluténmentes falatok húsvétra

A húsvét a kelt tészták ünnepe (is). De mi a helyzet a gluténérzékenyekkel? Kohári Éva gasztroblogszerző segít tippekkel és ötletekkel azoknak, akiknek alternatív módon kell készülniük az ünnepi sütés-főzésre.

Tóth B. Zsuzsa

Gluténmentes péksüteményeket már egyre több helyen vásárolhatunk, de mi magunk is készíthetünk Fotó: Shutterstock

Húsvét közeledtével mindenki előre tervezgeti az ünnepi menüt, elkészíti képzeletben a finom fogásokat, így vannak ezzel a gluténérzékenyek is.

– Tudunk tökéletes kelt tésztákat készíteni, a kenyereink, zsömléink állaga szinte pontos mása a hagyományosénak, de az egyik igazán nagy kihívást a foszlós kalács jelenti. Természetes, hogy mi sem szeretnénk semmit sem nélkülözni, a diétánk eleve sok lemondással jár, törekszünk arra, hogy a gyerekeink ne maradjanak ki semmi jóból, tradicionális ünnepi fogásból. Joggal merül fel a kérdés, ha van jó kenyerünk, akkor miért akkora probléma a fonott, foszlós kalács? A válasz erre roppant egyszerű, és minden tapasztalt gluténmentesen sütő-főző számára érthető is. Egy kezdő diétázó viszont könnyedén fut bele a legnagyobb hibába.

– Ahhoz, hogy egy fonott kalács csodálatos legyen külsőre, könnyen és jól formázható tésztával kell dolgozni. Hogy egy kelt tészta igazán foszlós legyen, jó minőségű lisztre van szükség, aminek megfelelő a sikértartalma, ugyanis ez adja a tészta rugalmasságát.

Itt jön a mi nagy problémánk: a gluténmentes lisztek nem tartalmaznak sikért. A másik probléma, hogy ha gyönyörűen tudjuk fonni a bedagasztott tésztát, akkor a végeredmény elég sanszosan egy kőkemény, emberi fogyasztásra alkalmatlan valami lesz. Konklúzió: se sikér, se jól formázható tésztánk nincs. Viszont egyetlen pillanatra sem szabad elcsüggedni, mert kompromisszumokkal ugyan, de mi is tudunk igazán finom kalácsot enni a főtt sonka és a tojás mellé – mondja Kohári Éva.

Hozzáteszi: nagyon fontos, hogy a tésztához igazán jó minőségű gluténmentes kenyérlisztet használjunk. Lisztkeverékek nélkül is lehet próbálkozni, de így még nehezebb dolgunk van. A sikért helyettesítsük hozzáadott rostokkal, és felejtsük el a hagyományos tészta állagát. Gyúrjunk lágy, ragacsos tésztát, így van esélyünk a puha belezetre. Térjünk el a hagyományos fonástechnikától, és egyszerűen tegyünk kis méretű tésztabucikat egymás mellé a kalácssütő formába, a végeredmény garantáltan olyan lesz, mintha fontuk volna.

– Húsvétkor a legfontosabb étel az ünnepi asztalon a főtt sonka, a tojás és a torma. A tojással nekünk sincs más teendőnk, mint a hagyományosan étkezőknek, csak jó alaposan főzzük meg. Érdemes ilyenkor pár perccel tovább főzni a szokásosnál, így egy-két napig eláll a hűtőben. Ha kész tormát vásárolunk, akkor már körültekintőnek kell lennünk, és figyelmesen el kell olvasnunk a csomagoláson feltüntetett összetevőket. Ha van kedvünk és bírjuk a csípős tormát, elkészíthetjük ezt mi magunk is. A sonka alapvetően gluténmentes, de a fűszerezés, pácolás, csomagolás során szennyeződhet gluténnel, így legyünk nagyon résen. Ma már egyre több terméken tüntetik fel, ha garantáltan gluténmentes. A biztonság kedvéért érdemes ezeket vásárolni. Ha vendégségbe megyünk, egyeztessünk előre sonkaügyben is – tanácsolja Kohári Éva.

Gluténmentes péksüteményeket már egyre több helyen vásárolhatunk, de mi magunk is készíthetünk Fotó: Shutterstock

A húsvéti sütemények felhozatala nagyon széles körű lehet. Ha biztosra szeretnénk menni, használjunk jól bevált, kipróbált recepteket. Könnyedén készíthetünk olyan húsvéti fogásokat is, amelyekhez a lisztet elő sem kell vennünk, így mindenki számára boldogság lesz az ünnepi ebéd. Természetesen az ételek készítéséhez használt alapanyagokat tudatosan és gondosan válasszuk ki.

Végül egy utolsó tanács a szülőknek Évától: fontos, hogy akármilyen diétán is vannak a gyerekek, pár apróságot rejtsen el nekik a nyuszi. Egyre több boltból, webáruházból tudunk mindenféle mentes csokoládét, cukorkát vásárolni, de ezeket mi magunk is elkészíthetjük és becsomagolhatjuk húsvéti köntösbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában