fontos, hogy a vásárló elmondja, mire van szüksége

2021.03.26. 16:00

Itt van az ültetések ideje – Rotter Ádám kertésszel beszéltünk

A covid járvány első hullámakor tavaly tavasszal sokan kezdtek virágot ültetni, kiskertet művelni olyanok is, akik korábban nem kertészkedtek.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

A várpalotai Rotter kertészetnél a zöldségpalántákból fogyott az átlagosnál sokkal több. Idén a lezárás alatt is nyitva tarthatnak a kertészetek, és sokan már csak a program kedvéért is szeretnek kimenni, kedvükre válogatni a virágok között. Mi a Rotter kertészet telephelyén jártunk, itt 1500 négyzetméter fűthető fóliafelület alatt nevelik az egynyári virág- és zöldségpalántákat.

- Az egyik legkorábbi virágunk a tavaszi árvácska kétnyári növény, ezeket még az ősszel ültettük, kora tavasztól értékesítjük. Mi március elején ezekkel indítjuk Füreden a piaci szezont. Általában nem igénylik a fűtést, de néhány hete nagy hideg volt, és a szépen fejlődő tavaszi növényeinkre kénytelenek voltunk kicsit ráfűteni. Most már itt a hidegben eddzük őket, hogy ha a vásárlók majd kiültetik őket, május végéig pompázzanak náluk is – magyarázza Rotter Ádám növényorvos kertész.

Árvácskából tavasszal 10 ezer darabot csinálnak, ami az őszi mennyiségnek csak az ötöde. Tavasszal inkább a télen tönkrement darabokat cserélik a vásárlók, vagy azok veszik, akik már a fagyérzékeny muskátli vagy petúnia kirakása előtt virágzó növényt szeretnének látni.

Fotó: Sági Ági/Napló

- Érdekes, hogy inkább a hagyományos, klasszikus nagyvirágú árvácska a kelendőbb, pedig vannak gyönyörű, cirmos kisvirágú fajtáink is. Bár az egynyáriak 90 százalékát magunk vetjük, az árvácskát palántáról neveljük. Az árvácska keléséhez nagyon hűvös kell, és augusztusban kell vetni. A klimatizált üvegház nagyon sokba kerül, jobban megéri a palántát megnevelni. Bár alapvetően egynyári növényekkel foglalkozunk, próbáljuk növelni a kora tavaszi növénykínálatot, így egy- egy fagytűrő évelő növényt is beválasztunk. Nagyon szeretem a szegfű illatát, mi évelő szegfűt is tartunk. Ezt is ősszel ültetjük, nőnapra már szépen virágzik. Tavaly óta tartunk folyton termő epret, és két egyszertermő fajtát is. A folytontermő egy olyan fajta, aminél a nemesítés az ízt próbálta javítani, erdei szamócával keresztezték. Így közepes méretű, de nagyon ízletes epret termel. Az egyszer termők között tartjuk a Korona fajtát- erre ősszel ki sem mertem írni a nevét, ez például nagy, illatos, ízletes gyümölcsű, de friss fogyasztásra való-tette hozzá.

 

Rotter Ádám elmondta, hogy őstermelő kertészként a virágok mellett sok zöldségpalántát is értékesítenek. Népszerű a metélőpetrezselyem, amit hármasával balkonládába ültetve egész évre fedezi a petrezselyemszükségletet, frissen fogyasztva is finom és egészséges. Készítenek sok paradicsom és paprikapalántát is, a paradicsomok között érdekesebb, különlegesebb fajtákat is. Jól használhatók a tépősaláták, friss fogyasztásra, szendvicsbe valók, a külső leveleiket kell letépni. Készítenek kígyó- és konzervuborka palántát is, és egyre népszerűbbek a fűszernövények, köztük a többféle bazsalikom és a koriander. Meleg, fűtött fóliába lépünk át, itt most muskátlik vannak.

- Tavasszal volt egy kis balesetünk, az egyik oldalszellőzőt egyik reggelre a vihar letépte. Ezek ott voltak alatta, és kaptak a hidegből rendesen, ezért vannak most ebben a kis nevelő sátorban, itt egy kicsit melegebbet tudunk nekik tartani. Itt vannak még a kis egynyáriak, begóniák, és a vinkák. Ezen a kis virágon megy az örök harc a vásárlókkal, mert mihamarabb szeretnék kiültetni, akár már márciusban, áprilisban. A vinka nagyon jó, szárazságtűrő növény, viszont melegigényes, tíz fok alatt nem lehet kiültetni. Ha túl korán ültetjük ki, ha éjjel 8 fok alá megy a hőmérséklet biztos megfázik. Ennek nem lesz más jele, csak nem változik majd a növény, nem nő. Én addig nem adok el belőle, amíg én úgy nem látom, hogy ki szabad ültetni. Ha megvárják az idejét, akkor két hét alatt hatalmasat nő a növény.

Fotó: Sági Ági/Napló

A tavaszi virágeladás felét a különféle muskátlik teszik ki. Van itt angol, futó és állómuskátli is. Állómuskátliból növekedési erély alapján is van háromféle. Az alacsonyra növő fajták általában sötét levelűek, de vannak közepesek és kifejezetten nagyra növő fajták is.

- Nagyon fontos, hogy a vásárló pontosan elmondja mire van szüksége. Ha az ablak elé teszi, akkor azt ne takarja ki, ha erkélyre, akkor nőjön a párkány fölé. Futópetúniából én inkább a kompaktabb változatokat nevelem, mert Veszprém megyében hatalmas a szélnyomás. Egy olyan nemesítést termesztünk, ami kaspóban 30-40 centit lecsüng, a kaspót pont eltakarja, de nagyon jó, stabil a lombszerkezete, nem tépi szét a szél. Termesztünk a régebbi fajtákhoz hasonló mélyebben lecsüngő futópetúniákat is, de ezeket általában vegyesbeültetésekhez szoktuk ajánlani, amikbe egy struktúranövény is kerül, ami hivatott a sérülékenyebb, nagy hajtásrendszerű petúniákat védelmezni – fejezi be Rotter Ádám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában