Díszek a természetből

2021.03.21. 07:00

Látványos, fantáziadús lakásdekorációk húsvétra

Pár hét múlva itt a húsvét, ideje a lakást és az erkélyt, udvart is tavaszi, ünnepi díszbe öltöztetni. A kedvünk is jobb lesz a színes virágok láttán. Mindössze néhány kellék, egy kis kreativitás, fantázia, kézügyesség szükséges hozzá. A munkák egy részébe a gyerekeket is bevonhatjuk.

Tóth B. Zsuzsa

Leesett fakéregre ragaszthatunk mohát, zuzmót, kifújt tojást. Az alapanyagok, kellékek zöme kirándulás közben könnyen összegyűjthető Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Készíthetünk koszorút, ajtóra kopogtatót, asztali díszt. Ha koszorúalapot választunk, annak egyik felére ragasszunk mohát, a másik felét tekerjük be spárgával vagy zöld rétet imitáló világoszöld szőrös fonalmaradékkal. Ilyen sálat is használhatunk, vagy kinyúlt, megunt zöld pulóvert hasznosíthatunk. A műrétbe ragasszunk apró, színes filcvirágokat, kerámiagombákat, fa katicabogarakat, plüssméhecskéket, csibéket, tojásfigurákat. A mohát díszíthetjük fakéreggel, illeszthetünk rá kis madárfigurát, lepkéket.

A koszorút spárgával vagy szalaggal felköthetjük az ajtóra, falra, de akár egy bambuszrúdra erősítve cserépbe is állíthatjuk, hogy a bejáratot díszítse. Ebben az esetben a rudat apró kövekkel vegyük körül a cserepében, hogy biztosan álljon. Az edény tetejét díszíthetjük a koszorúhoz hasonlóan. Az alapanyagokat szintén felhasználhatjuk kaspóba vagy kis tálba, kerámiacserépbe helyezve. Az aljába tegyünk kavicsot, vagy ültessünk bele valamit a tavaszi virágok közül. A tetejét díszítsük mohával, fakéreggel. Jól mutat a mohára fektetett lapos kavicson egy kis színes katicabogár, lepke. Mellette két barna gombaforma, színes vagy csipkeszalagból kötött masni, a cserép szélére ültetve egy vidám manófigura. A szalaggal körbe is köthetjük az edényt. Egyszerű, de mutatós dísz, ha egy spárgára vagy színes szalagra lepke- vagy virágfigurákat ragasztunk egymástól egyforma távolságra. Felfüggeszthetjük a gyerekszobába girlandnak, vagy lelógathatjuk a bejárati ajtón, de jól mutat egy keskeny falsíkon is.

Leesett fakéregre ragaszthatunk mohát, zuzmót, kifújt tojást. Az alapanyagok, kellékek zöme kirándulás közben könnyen összegyűjthető
Fotó: Shutterstock

A természetben számos dolgot találunk, ami alkalmas a díszítéshez. Például apró ágak, száraz fakéregdarabok tehetnek jó szolgálatot. Jól mutatnak egy laposabb tálba szorosan egymás mellé téve a különböző fajtájú és színű mohadarabok száraz fakéreggel, kavicsokkal. Erdei sétákon találunk kis tobozokat, makkot, borostyánágat, azokat szintén felhasználhatjuk. Az edény aljára kavicsot tegyünk, arra laza termő- vagy virágföldet, úgy fektessük rá a mohát. Kétnaponta óvatosan öntözzük meg vagy permetezzük vízzel a mohakertet, hogy minél tovább zöldelljen.

Menjünk kirándulni, és közben szedjünk barkát, rügyező ágakat, például aranyesőt. Virágoztassuk a metszésnél leeső gyümölcsfaágakat. A gyerekek kinőtt gumicsizmáiba állítsunk barkaágakat, virágzó vesszőket. Hajtassunk búzát, idővel szépen kizöldül. Valószínűleg akad otthon spárga, drót, rossz virágcserép, kerámiakaspó, fém locsolókanna, a kertben kövirózsa, lapos kavics. A fiókból vegyük elő a maradék színes szalagokat, csipkéket a díszítéshez. Beszerezhetünk koszorúalapot szalmából vagy mohából, színes tálkát, párcentis virágcserepet, apró kerámiagombát, virágokat, lepkéket, fából készült katicabogarakat az interneten is.

A kert, udvar bokrait időálló kerámiafigurákkal díszíthetjük, jól rögzítve, nehogy a szél lefújja és összetörje. A virág­ágyásokba ültethetünk még árvácskát, majd a nyár elején azt felváltják az időközben előbújó évelők és a szépen viruló egynyáriak. A virágok közé tehetünk színes szélforgót a gyerekek kedvéért. A napelemes, színes lámpások is jól mutatnak este, ma már különféle figurákat is készítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában