Az első vasalt út fából volt

2021.03.08. 11:00

Nyárra befejezik a Cuha-völgyi via ferrata bővítését

A Cuha-völgyben túrázók a sziklaszirtekre szerszámokkal, kötelekkel mászó embereket láthatnak a tavaszi hónapokban, akik a via ferrata pálya új szakaszát építik.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

A munka Kovács Tamás, a Tatabányai Alpin Sportklub elnöke, a magyarországi vasalt utak megálmodója irányításával folyik a Vinyét Porva-­Csesznekkel összekötő tu­ristautat övező szakaszon.

Az alpesi vidékeken régóta közkedveltek a via ferrata utak, a biztonsági elemekkel ellátott sziklafalszakaszok, hegy­mászó ösvények. Az első vasalt utat 1492-ben a franciaországi Mount Auguille oldalában építették fából. Az I. világháború idején a Dolomitokban kapott újabb lendületet a drótkötéllel biztosított hegyi ösvények kiépítése, a katonák számára az ellátmány könnyebb, hatékonyabb eljuttatására. Napjainkban szabadidősportként terjedt el szerte Európában a sziklamászás e módja.

Hazánkban az első vasalt utak a cseszneki Kőmosó-szurdokban épültek 2013-ban, mintegy 370 méter hosszúságban – az Ostromlók útja, a Várpanoráma út, a Tálos Zoltán emlékút – különböző nehézségi fokozatokban. A második Tatabányán, a Turul-szobor közelében, a harmadik a Cuha-völgyben, a legújabb, a tavaly átadott negyedik út pedig Sárospatak közelében, a Megyer-hegyi Tengerszemnél van.

A Cuha-völgyben a munkálatokat Kovács Tamás irányítja Fotó: Müller Anikó Hanga

Hazánkban a via ferrata utak építését, felügyeletét a tatabányai sportklub végzi.

– Jelenleg a 2015-ben épített pályánkat bővítjük sporttársaimmal. A munkamenet azzal kezdődik, hogy szemrevételezzük, mely sziklák alkalmasak via ferrata út létesítésére. Ezt követően ezeket veszélytelenítjük, azaz a laza, mozgó köveket eltávolítjuk, majd pontosan kijelöljük a nyomvonalat. A 30-40 centiméter hosszú betonvas tartókat, melyek a drótkötelet rögzítik, beragasztjuk a sziklába. A munka befejezését, az új pályaszakasz átadását a nyárra tervezzük – tájékoztatta lapunkat Kovács Tamás.

A sportklub tagjai a via ferrata oktatásokon túl túravezetéseken ismertetik meg a biztonságos mászás technikáját az érdeklődőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában