csoda

2021.03.01. 17:30

Várpalotai hintabaleset: kóma után munkába állna Krisztofer

Kizuhant a kalapácshintából Máthé Krisztofer Várpalotán, egy rendezvényen 2017 szeptember 2-án.

Kovács Erika

Krisztofer és édesanyja Dia. Szinte hihetetlen, ahogy felépült a fiatalember az életveszélyes sérülésből Fotó: Családi

Életveszélyesen megsérült az akkor 18 éves fiatal, majd kómába esett, többször operálták és hosszú rehabilitáció várt rá. Hihetetlen küzdelemmel ma már ott tart, hogy eljegyezte szerelmét, munkába szeretne állni, és beszédét is jól lehet érteni.

-Jól vagyok, minden rendben, asztalos szeretnék lenni – mondta érthetően Máthé Krisztofer a minap. Korábban csak édesanyja segítségével értettük meg a fiatalt, aki 15 métert zuhant egy működés közben meghibásodott kalapácshintából.

-Eszméletlenül feküdt a fiam a földön, amikor a zuhanás után először megláttam, és akkor még nem tudtam, mennyire sérül meg. Aztán megérkeztek a mentők, mindenkit elláttak, elvittek, engem is a lányommal együtt. Mi agyrázkódást, kisebb zúzódást kaptunk, mert a fiammal együtt mi is kizuhantunk a hintából, idézi fel a balesetet Máthé Zoltánné Dia.

Krisztofer édesanyja így folytatja, még akkor este megtudta a párjától, mi történt a fiúkkal, akit még aznap este egy másik kórházba szállítottak azonnali műtétre. Induláskor, a mentőben egy puszival búcsúzott el tőle az édesanyja, és azt mondta a fiának: „Tarts ki, megyek utánad!” Így történt, ugyanis a családnak sikerült gyorsan szerezni egy autót, így el tudott menni Dia is a fia után. Végig vele maradt, az asszony egy rokonánál lakott, onnan járt be naponta a kórházba. Fogta fia kezét, simogatta az arcát, és folyamatosan beszélt hozzá, biztatta, a fiú túléléséhez az orvosok viszont nem sok esélyt láttak.

Dia viszont első perctől kezdve hitte, hogy egy napon ismét minden rendben lesz.

-Amikor kihozták a műtőből a fiamat, nem ismertem rá. Teli volt csövekkel, és az ödémától teljesen eltorzult az arca, említi a borzalmas éjszakát az asszony. Az anya első perctől kezdve arra gondolt, hogy a fiának élnie kell, fel kell gyógyulnia, és ezért meg is tettek mindent. A család szépen, de küzdelmesen, szűkösen élt albérletekben: Veszprémben, majd Hajmáskéren, ahol egy negyedik emeleti másfél szobás lakásban laktak hét gyermekkel, mert az egyik akkor már nem velük lakott. Az anya a gyerekeket gondozta, a családot tartotta össze, az apa pedig több műszakban dolgozott, ahogy ma is, egy sárvári gyárban.

Krisztofer és édesanyja, Dia. Szinte hihetetlen, ahogy felépült a fiatalember az életveszélyes sérülésből Fotó: családi

Krisztofert 460 nap kórház és hosszadalmas rehabilitáció után gyomorszondával, gégekanüllel 2018. decemberében engedték haza a családjához Hajmáskérre. A fiatalembernek elölről kellett kezdenie mindent, eleinte csak feküdni tudott az ágyban. Újratanult beszélni, járni. Hatalmas lépést jelentett, amikor először, nagyon lassan lejutottak az utcára, később már kicsit futni, focizni is tudott.

Elképesztő küzdelemmel és akarattal a fiatalember mára szépen felépült.

Eljegyezte Vandát és együtt élnek a családdal, asztalosnak készül, amit még a balesete előtt is tervezett. Dia azt mondja, egy másik álmuk is valóra vált, ugyanis tavaly augusztus óta Gógánfán egy saját kis házban élnek, amihez ügyvédjük javaslatára a falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény támogatásával jutottak.

–Egyelőre azt szeretnénk, hogy derüljön ki az igazság, miért történt a baleset, fogalmazott az asszony, aki szerint fia felépülése a hitnek, a szeretetnek, Krisztofer hihetetlen erejének is köszönhető.

A várpalotai hintabaleset ügyének tárgyalása műszaki szakértők meghallgatásával folytatódott a Veszprémi Járásbíróságon a napokban. A történtek miatt vádat emelt a Veszprémi Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt a szerkezet üzemeltetője, és megfelelőségi tanúsítványának kiállítója ellen. A berendezés az indítás után körülbelül másfél percig működött, amikor hatalmas reccsenéssel az egyik kar letörött, a tartóoszlopnak csapódott, majd az ütközéstől oldalra lendült, és mindkét gondolából egy-egy utas kiesett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában