mimikai kondi

2021.04.05. 07:00

Arctorna – természetes módszer és eredmény

Megelőzhető-e az arcon a mimikai izomtónus gyengülése, az arcbőr megereszkedése? Ezeken a ránc-állapotokon is javíthatunk! – mondta el Lehóczki Laura arctornatréner az arctornáról.

Rimányi Zita

20210323 Veszprém Lehóczki Laura grafológus Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

- A nők évezredek óta vetnek be rafinált eszközöket fiatalos megjelenésük megtartása érdekében. A rugalmas, hamvas bőr, a divatos, fiatalos megjelenés igénye örök. Kleopátra vonásai, arca, szimbóluma a női szépségnek, és máig él a szamártejben fürdés legendája. A közelmúlt szlogen-szövegtárába tartozik, hogy az ötven az új harminc. A kamaszok kivételével mindenki szeretne fiatalabbnak, fiatalosabbnak látszani valós koránál – mondta el Lehóczki Laura arctorna oktató. Hogy mit változtatott ezen az elmúlt furcsa, online év? Sajnos elmaradnak a megszokott élő találkozások, társalgások, nevetések, mimikai üzenetek. Életünk egyre nagyobb részét oldjuk meg online, képernyők előtt.

Amikor „monitorilag” videó-csetelnek a nők, beszélgető partnerük mellett magukat is látják, akár a tükörben. A laptop halszem optikája kíméletlenül, szuperplánban mutatja az arcokat, a ráncokat és az arc reális állapotát. A szembesülés kiváltja a reakciót: valamit tenni kell! De mi a teendő? A legegyszerűbb, a látszatmegoldás az arc megvilágításának és a monitor szögének beállítása, ám ez nem javít a valóságon. Látványos, azonnali változás érhető el a plasztikai sebészek segítségével. Vágás, varrás, töltés, botox-kezelés… Megannyi modern és persze költséges műtét. Laura szike és tű helyett az arcformálás természetes lehetőségét ajánlja. Olyan módszert, amihez szükséges a szorgos munka és a kitartás.

- Arcunk mimikai izmait is kondizni kell! Ezek az apró muszklik, hasonlóan nagy izmainkhoz sorvadnak, ha nem tornásztatjuk őket. Edzés nélkül kialakul a két szemöldök közti függőleges, úgynevezett szigorú ránc. A homlokon megjelennek a vízszintes ráncok és a szemkörüli szarkalábak. Felső ajkunk fölött vonalkák rajzolódnak, az áll két oldala szögletessé válik és a szájzugok lefelé görbülnek. A szemhéj és toka megereszkedik – sorolta Lehóczki Laura. Tapasztalatai szerint tónusosabb lehet az egész arc, ha a bőrünk alatti huszonegy mimikai izmot tudatosan, szakszerűen tornáztatjuk. Lényegében úgy, ahogyan a testünk nagy izmait a konditeremben azért, hogy olyan felépítésünk legyen, amilyennek látni, láttatni szeretnénk magunkat.

Az életkor előrehaladtával a szövetek veszítenek nedvességükből és zsugorodnak. A vékonyodó izmokat lehúzza a gravitáció. Elérkezik az idő, amikor már nincs ami kitöltse a bőrt, így az ráncosodni, majd lógni kezd. Az edzés hatására erősödnek az izmok, nő a méretük, ennek következményeként teltebbé válik az arc, kisimulnak a ráncok, határozottabb lesz az arckontúr. Persze nem mindegy, milyen gyakorlatokat végzünk. Az arctorna egy pontosan kidolgozott rendszer, amely az izmok anatómiájára, működésére és az edzéselmélet alaptéziseire épül. Az órák nagyon változatosak, több száz gyakorlatot használnak. Az erős, arctájékonkénti izommunkát mindig lazítás, relaxálás követi. Az elvégzett munka, az erőfeszítés, elégedettséggel tölt el, jót tesz az önbizalomnak, az önérzetnek is.

- Rosszul ébredsz? Végezz pár homlokgyakorlatot, máris frissebb leszel! Arctornázol? Jobb lesz a vérkeringésed, a szemed, az agyad környékén. Előnyösen hat a látásodra, a fogínyed állapotára. A gyakorlatok javítják a vérkeringést, méregtelenítik és fokozzák a nyirokkeringést, a bőr rugalmassá, bársonyossá válik – állítja szakértőnk.

Fontos, hogy a gyakorlatok elsajátítása szakember irányításával történjen. Hogyan kell megfeszíteni nyakizmunkat, milyen érzés erős arcizommunkát végezni, fintorogni, hunyorogni, arcot ráncolni? A legtöbb gyakorlatot úgynevezett takarásban kell végezni. Azaz tenyerünket az arcunkra simítva, stabilan rögzítve úgy kell „gyúrni”, hogy ne hozzunk létre új ráncokat. Tenyerünk arcunkra nyomásával szabályozhatjuk egy-egy gyakorlat erősségét. Úgy fokozhatjuk a terhelést, mint a konditermi edzésnél a súlyzók használatával. Akkor lesz megfelelően harmonikus az arc, ha az egész „ábrázatunk” javítását tűzzük ki célul, homloktól a dekoltázsig.

Végül, példaképpen egy tokagyakorlat. Nyelvünket kinyújtjuk és felfelé, az orrunk felé kunkorítjuk. Közben mosolygunk, a szájzugok felfelé kunkorodnak. Fejünket előre-hátra hajtjuk. Közben ügyelni kell arra, hogy a szemünket és a homlokunkat ne ráncoljuk össze. Az alapgyakorlatok és takarások, kiscsoportos kezdő tanfolyamon sajátíthatók el. A haladók edzésprogramja online, képernyőn keresztül is biztonságosan és hatékonyan végezhető – szögezte le Laura.

Bónuszként az arctorna ad program előtti, amolyan gyors, arcfrissítő gyakorlatot. Színházba, koncertre, társaságba készül? Szép ruhában szeretne jól kinézni? Frissítse fel az arcát arctornával! Olyan hatás érhető el, mint egy kozmetikai arckezeléssel. De jó lenne újra együtt, koncerteken, színházakban, kipirult arccal, élőben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában