Az imádság erő és hatalom

2021.04.05. 06:50

Istennek a vírushelyzetben elfáradtak számára is van üzenete

Isten a halált győzte le, erősebb a halálnál. Nagypéntek és húsvét ünnepe kapcsán Isó Dorottya és Isó Zoltán veszprémi evangélikus lelkészekkel beszélgettünk.

Balla Emőke

A veszprémi evangélikus lelkészek, Isó Dorottya és Isó Zoltán azt mondták, Istennek a vírushelyzetben elfáradtak számára is van üzenete

Fotó: Penovác Károly/Napló

– Nagypéntek és húsvét az Úristen munkája. Annak örömhíre, hogy Isten kimenti az embert a bűn mélységéből, verméből. Isten jön, és feláldozza magát értünk, hogy minket ebből kiszabadítson. Az Úristen megváltott bennünket a bűnöktől. Bár az Úr Jézus szörnyű szenvedések közepette halt meg, nagypénteken mi nem gyászolunk, hanem örvendezünk, és hálát adunk az Úristennek, hogy megváltott bennünket – mondta Isó Dorottya.

– Nagypénteken mindez nem látszik. Sem a tanítványok, sem a Jézust szerető asszonyok, sem a főpapok és írástudók nem tudják. Azt hiszik, hogy végre elintézték a Jézus-ügyet. Egyedül az Úristen, illetve az Úr Jézus Krisztus tudja, hogy ez az esemény, ami szemünkkel egy csúfos bukás, valójában győzelem a sátán ereje felett. Annak a sátánnak, amelyik ezt a húsvétunkat is megpróbálja tönkretenni. A tanítványok, a Jézust szeretők, de Jézus ellenségei számára is húsvét vasárnapján lesz nyilvánvaló, hogy itt többről van szó, mint Jézus-ügyről. Maga Isten cselekedett, nagypénteken és húsvétvasárnap is, amikor az Úr Jézus feltámadt. A feltámadás egyedi a világtörténelemben, Jézuson kívül senki nem támadt fel; akiket ő korábban feltámasztott, ennek az életnek a folytatására támadtak fel. Jézus feltámadása az örökkévalóságra szól. Először nem is hitte senki. Az Úr Jézusnak kellett erről meggyőzni tanítványait. A zárt ajtók, ablakok ellenére megjelent közöttük, és azt mondta: „Ne féljetek! Itt vagyok. Fogjatok meg, én vagyok. Meghaltam, de élek. Feltámadtam.” Nem volt más választásuk, mint meggyőződni arról, hogy ez valóban igaz, valóban megtörtént. Ez olyan erőt, lelkesedést, elkötelezettséget adott a tanítványoknak, hogy pünkösd után képesek voltak kimenni az egész világba és hirdetni, hogy Jézus feltámadt. Azóta is mindenki, aki hisz benne, biztosan tudhatja, hogy van örök élete, lesz feltámadása a halálból. Isten a halált győzte le, erősebb a halálnál.

A mostani helyzetet sokan nehezen, szenvedéssel, korlátok között élik meg, a gonosz el akarja terelni a figyelmünket a lényegről. Pedig ez lehet Isten kegyelmi ideje is – tette hozzá Isó Zoltán.

– Igaz, hogy minden vírus, betegség a gonosz munkája, az emberi bűn, az ősbűn, az eredendő bűn következménye, de Isten fel tudja használni a mi érdekünkben úgy, hogy ebben a kényszerűen befelé forduló csendben, amikor nélkülöznünk kell az egyházak közösségét, az istentisztelet közös ünneplését, bennünket még inkább az Ő igéje, evangéliuma, Jézus Krisztus felé tereljen. A lényeget lássuk, azt, hogy Ő mit tett értünk. Mindannyiunk válláról levette azt a terhet, amelyet roskadozva cipelünk, emberlétünk bűnös állapotának következményeként. A bűnbocsánat lényege, hogy megszabadít a bűneinktől, le tudjuk rakni bűneinket a kereszt alá, Jézus lábaihoz. Nagypéntek üzenete, hogy Ő viseli a büntetést, a keresztet, a mulandóság átkát és a legsúlyosabbat, az Istentől való elhagyatottság létállapotát. Ezért mondja a kereszten: „Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem?”, idézve a messiási zsoltárt. Isten az élet, ha hozzá tartozunk, az élethez tartozunk. A feltámadás ünnepén, húsvét vasárnapján arról tesz bizonyságot, hogy Ő győztes. Senki nem látta a környéken, egyedül a jobbik lator, Isten kegyelméből. Luther klasszikus megfigyelése, hogy Isten az ellenkező látszat alatt cselekszik. Mindenki vereséget, valóságos csúfságot, lemeztelenítő megszégyenítést látott, a főpapok, farizeusok és a nép ujjongva örültek, győzelmi mámorban tértek haza. Csakhogy Istennek nem ez az utolsó szava. Mindig Isten akarata győz, győzött a bűn és a halál fölött. A pandémiás helyzetben használhatjuk azokat a tömegkommunikációs eszközöket, melyeket Isten ad nekünk, elővehetjük a Szentírást, hogy az evangéliumokban elolvassuk a szenvedéstörténetet.

A veszprémi evangélikus lelkészek, Isó Dorottya és Isó Zoltán azt mondták, Istennek a vírushelyzetben elfáradtak számára is van üzenete Fotó: Penovác Károly/Napló

– Ebben az időszakban mindenki valamilyen módon küszködik, szenved, átéli a vírusfertőzés nehézségeit – folytatta Isó Dorottya.

– Akár úgy, hogy munka mellett a gyermekei otthon tanulnak, akár úgy, hogy maga is megbetegszik. Nem találkozhatunk a nagyszülőkkel, de sok embernek a legsúlyosabbal is szembe kell néznie, meghal egy szerette. A szenvedésre is rá szoktunk kérdezni: miért engedi ezt Isten? Neki azok számára is van üzenete, akik a vírushelyzettől türelmetlenek, feszültek, elfáradtak, reménytelenek. Az Úr Jézus is szenvedett a kereszten, a szenvedés soha nem értelmetlen. Isten beleilleszti a szenvedést az ő terveibe, a nagy isteni összefüggésekbe; mindazoknak, akik őt szeretik, a javukra fordítja. Talán éppen úgy, hogy abban, aki addig nem érdeklődött Isten iránt, most felébred az érdeklődés, a keresés; talán eljut oda, hogy kézbe veszi a Bibliát, és elolvassa, mit tett Isten értünk. Ha elolvassuk, meghallgatjuk, végiggondoljuk, meggyőződhetünk arról, hogy Isten nem akar nekünk rosszat. Annyira szeret minket, hogy önmagát odaáldozta értünk a kereszten. Szenvedése olyan nagy volt, amihez egyikünk küszködése, szenvedése sem hasonlítható.

– Mi mit tudunk tenni? – tette fel a kérdést Isó Zoltán. – Jézus imádkozott a kereszten. Isten igéjével, a 22. zsoltárral. Aktív cselekedet. Teljesen ellentétes azzal az általános vélekedéssel, hogy az imádság pótcselekvés, amikor imádkozunk, az már a vég, semmit nem ér, a legutolsó, amikor nincs remény. Éppen ellenkezőleg. Az imádság erő és hatalom, ezt Jézustól tudjuk. A kutatók szerint, amikor valaki imádkozik, mindkét agyféltekéje működik. Erre is szükség van. Tapasztalatok mondják, hogy azok a Covid-betegség­ben lévők, akikért sokan imádkoztak, hamarabb gyógyultak meg. Van, aki nem gyógyult meg, és nem azért, mert az imádság hatástalan, hanem mert Isten akarata az volt. Az imádság a gyógyulást is segíti, közösséget hoz létre. Közöm van a másikhoz, Isten elé viszem a másiknak az ügyét. A másikra való odafigyelés, az együtt gondolkodás, az együttérzés, a közösség megélésének alkalma.

A járványhelyzetre Isó Dorottya úgy reagált, ha megtapasztaljuk Isten szeretetét, amit legnagyobb mértékben nagypénteken és húsvétkor mutat meg irántunk, bizalommal vagyunk aziránt, hogy Isten a mindennapokban is dolgozik értünk. Isten igyekszik megóvni bennünket ettől a vírustól. Adott olyan orvosokat, akik kutatták és elkészítették a védőoltásokat, akik húsvét ünnepén is értünk dolgoznak. Az Úristen irányításának, vezetésének köszönhetően a vírusból való kilábalásnak megvan az útja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában